latinica  ћирилица
08/06/2023 |  13:37 ⇒ 13:43 | Autor: TANЈUG

Edi Rama predložio svoj nacrt plana formiranja ZSO

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je napisao nacrt plana za formiranje Zajednica srpski opština na sjeveru KiM, i da je taj nacrt proslijedio predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsjedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i "američkoj strani".
Edi Rama (foto:  Tanjug/ DIMITRIJE GOLL) -
Edi Rama (foto: Tanjug/ DIMITRIJE GOLL)

Kako prenosi Albanijan post, Rama je naveo da je riječ o nacrtu koji su "dugo pripremali" najviši američki i evropski stručnjaci, što je urađeno, kako je Rama naveo na konferenciji za medije, za slučaj da dođe ovaj dan.

- Za mene je neshvatljiva pozicija Kosova, a ne Srbije. Stranke ne mogu da se dogovore ko treba da piše ovaj tekst, a više se ne slažu ni oko toga šta treba da stoji u tekstu nacrta - rekao je Rama.

On je ocijenio da bi "Gordijev čvor dijaloga" bila ZSO.

- Odavno znam da će Gordijev čvor dijaloga do kraja biti udruživanje opština sa srpskom većinom i moje je uvjerenje da nijedna strana ne želi to udruživanje i da će dati sve od sebe da se ovako nastavi do u beskonačnosti - rekao je albanski premijer i dodao da je njegov nacrt povjerljiv dokument, koji "bez sumnje" ne pretenduje da bude idealno rješenje.

- Uvjeravam vas da je to dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje ZSO i svakako vodi računa da ona bude dio organizacije života u Republici Kosovo, poštujući sve preporuke ili zaključke Ustavnog Suda Kosova -  rekao je on.