latinica  ћирилица
08/06/2023 |  14:16 | Autor: RTS

Srbija je zemlja basketa, nedostaje samo olimpijsko zlato

Košarka je u Srbiji jedan od najtrofejnijih sportova. Ili više nije? Uvijek se na terenima širom zemlje igrao basket. Tri na tri. Tako su stasavali kasnije veliki svjetski košarkaši. A sada i basketaši, jer imaju na koga da se ugledaju.
Basketaši Srbije (Foto: KSS) -
Basketaši Srbije (Foto: KSS)

Reprezentacija Srbije je osvojila šesto svjetsko zlato pobjedom nad Amerikancima u dramatičnom finalu prvenstva održanog u Beču.

- Stvarno veliki uspjeh smo napravili. Ovo je jedno od najjačih svjetskih prvenstava do sada. Osam svjetskih prvenstava, šest zlata i jedno srebro. Što je najgore, izgubili smo od Katara finale 2014, ali stvarno veliki uspjeh i odigrali smo ekstra turnir - smatra Dejan Majstorović, reprezentativac Srbije u basketu.

Biti svjetski ili evropski prvak je velika stvar, ali su ovi momci na to navikli. Iako su iz Tokija donijeli medalju, ona nije bila najsjajnija, pa se o Parizu i novom olimpijskom turniru, koji je upravo pobjedom u Beču već obezbijeđen, uveliko razmišlja.

- Јa mislim da niko od njih nije potpuno ispunjen i mi čekamo tu sljedeću godinu i to što nam fali - tvrdi trener Srbije, Danilo Lukić.

Olimpijske lovorike se sanjaju, ali do njih doći... To neće biti lako. Iz godine u godinu je konkurencija sve jača, a za to postoji i razlog.

- Sigurno da je basket u velikoj ekspanziji kao sport. Počeli su svi da ulažu i da se bave basketom. Tako da je normalno da je svaki turnir sve jači i jači, i da će svako naredno prvenstvo biti sve jače i jače - rekao je najbolji basketaš svijeta, Strahinja Stojačić.

Čak i da ne urade više ništa, što je malo vjerovatno, ovi momci su već donijeli mnogo srpskom sportu.

A da li će biti nekoga da ih naslijedi. Nema nikakve sumnje. Probajte da nađete slobodan teren da odigrate jedan basket.

Ozbiljno ćete se namučiti.