latinica  ћирилица
08/06/2023 |  14:44 ⇒ 16:32 | Autor: RTRS

Kovačević: Saradnja, ali ne i članstvo u NATO (VIDEO)

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da u BiH postoji jedino saglasnost o saradnji sa NATO, a nikako o članstvu.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je rekao da ministar odbrane BiH Zukan Helez o tom pitanju iznosi stavove samo svoje stranke, a nikako BiH.

Kovačević je naveo da su članovi Komisije razgovarali sa rukovodiocima svih službi na nivou BiH iz oblasti bezbjednosti i odbrane te se na današnjoj preglednoj konferenciji, koja je održana uz podršku Misije OEBS-a u BiH, upoznali sa situacijom.

On je rekao da su danas imali i sastanak sa delegacijom Komiteta NATO za partnerstvo i kooperativnu bezbjednost na kojem je istakao da BiH na osnovu Programa reformi ne prejudicira članstvo u NATO.

Kovačević je rekao da da jedino postoji saradnja sa NATO i da je i sama komisija promijenila ime u Komisiju za saradnju sa NATO.

Član Komisije Kemal Ademović rekao je da su direktori i zamjenici direktora iz oblasti bezbjednosti podnijeli skraćene izvještaje o tome šta je urađeno i koji su im problemi u smještajnim kapacitetima i opremanju sa kojima se suočavaju.

On tvrdi da je "NATO put BiH činjenica", da je BiH "pridružena članica NATO-a", da je "dobra atmosfera prema BiH" i da je BiH na putu Partnerstva za mir, a da će konačnu odluku o pristupanju donijeti organi na nivou BiH, a moguće i građani na referendumu.

Kovačević je rekao da je Ademović napravio lapsus.

- Vjerovatno je mislio da je BiH pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, što su i mnoge druge zemlje koje nisu članice NATO-a - pojasnio je Kovačević.