latinica  ћирилица
08/06/2023 |  15:28 | Autor: RTRS

Na Klinici za kardiohirurgiju za godinu dana izvedeno više od 210 zahtjevnih operacija

Za samo godinu dana postojanja i rada Klinike za kardiohirurgiju UKC Srpske, izvedeno je više od 210 složenih operativnih zahvata.
Dr Nikola Šobot gost Radija Republike Srpske - Foto: RTRS
Dr Nikola Šobot gost Radija Republike SrpskeFoto: RTRS

Procenat smrtnosti u pvrvih 30 dana nakon operacije je 0,4 odsto, dok je svjetski prosjek između dva i četiri odsto, istakao je gostojući u programu Radija Republike Srpske, načelnik Klinike za kardiohirurgiju, doktor Nikola Šobot.

Otvaranjem Klinike za kardiohirurgiju u zdravstvu Srpske napravljen je istorijski iskorak, jer je pacijentima obezbijeđena kompletna zdravstvena njega, rekao je Šobot.

On je podsjetio da klinika raspolaže sa četiri operacione sale (grudna, vaskularna, te dvije kardiohirurške sale), kao sa i svim pretećim ambulantama i prostorima za pripremu i oporavak pacijenata.

Dobri rezultati u operativnom liječenju pacijenata sa teškim kardiološkim oboljenjima postižu se zahvaljujući predanom radu ljekarskog tima sačinjenog od kardiohirurga, kardiologa, anesteziologa i internista, koji svoja znanja svakodnevno usavršavaju, učeći od najboljih ljekara sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Sremska Kamenica, naglasio je Šobot.

Povodom obilježavanja godinu dana postojanja i rada Klinike za kardiohirurgiju UKC Srpske, u subotu 10. juna ove godine, biće održan naučni skup na kojem će učestvovati ljekari iz Republike Srpske, Srbije i Austrije.