latinica  ћирилица
08/06/2023 |  15:30 ⇒ 15:52 | Autor: SRNA

Otvoren novi granični prelaz Ranče (FOTO)

Novi granični prelaz Ranče u Pljevljima za međunarodni drumski putnički i robni saobraćaj između Crne Gore i Srbije, u koji je EU uložila 2,5 miliona evra, otvoren je danas.
Granični prelaz Ranče - Foto: SRNA
Granični prelaz RančeFoto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić rekao je da je riječ o projektu koji će doprinijeti jednostavnijem prelaženju granice, efikasnosti rada Granične policije i kvalitetnijem suzbijanju svih vidova prekograničnog kriminala.

- Na ovaj način pokazujemo da dajemo doprinos težnjama da naše granice učinimo sigurnim, u skladu sa standardima EU i Šengena - rekao je Adžić.

Adžić je naglasio da će otvaranje novog graničnog prelaza doprinijeti smanjenju zadržavanja i ubrzanju procedura granične kontrole, što će imati pozitivan uticaj i na bezbjednost i na razvoj turizma, objavljeno je na sajtu crnogorskog MUP-a.

Granični prelaz Ranče (Foto: SRNA)

Na svečanosti se obratio i šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU Ingve Engstrom, koji je istakao da je EU doprinijela rekonstruciji ovog graničnog prelaza sa 2,5 miliona evra, te napomenuo da ovaj projekat predstavlja konkretan primjer kako fondovi EU pomažu Crnoj Gori u modernizaciji, a u korist građana.

On je istakao da je unapređenje granične infrastrukture dio napora EU da podrži Crnu Goru u težnjama na poboljšanju nadzora granice i otkrivanju i sprečavanju kriminala.

- Crna Gora je važan partner u rješavanju migracionih izazova, te može računati na dalju podršku EU na planu upravljanja migracijom i granicama - rekao je Engstrom.

Novi granični prelaz nalazi se na putnom pravcu Pljevlja-Prijepolje.