latinica  ћирилица
08/06/2023 |  15:59 ⇒ 16:09 | Autor: RTRS

Stojičić: Ponosni smo na sistemsku saradnju sa Rusijom u oblasti obrazovanja i kulture (FOTO)

Ponosni smo na sistemsku saradnju sa Ruskom Federacijom u oblasti obrazovanja i kulture, izjavila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić na danas otvorenom Međunarodnom forumu ministara prosvjete "Oblikovanje budućnosti" u Kazanju u Ruskoj Federaciji, saopšteno je iz ovog Ministarstva.
Željka Stojičić na međunarodnom obrazovnom forumu u Rusiji (Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske) -
Željka Stojičić na međunarodnom obrazovnom forumu u Rusiji (Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske)

Stojičićeva je izrazila uvjerenje "da će ta saradnja biti nastavljena i u narednom priodu sa ciljem jačanja strateškog partnerstva između Ruske Federacije i Srpske".

Navela je da je kvalitetno obrazovanje stub razvoja svakog društva, pa i Republike Srpske.

- Primarni razvojni cilj nam je unapređenje vaspitno-obrazovnog sistema kroz jačanje pristupa i kvaliteta obrazovanja. Naša obaveza je da kreiramo takav obrazovni sistem koji će pomiriti sve ono što su savremena kretanja i ono što su naše tradicionalne vrijednosti kojih ne želimo da se odreknemo. Fokus Ministarstva prosvjete i kulture je, kako na uvođenju novih tehnologija, tako i na osnaživanju znanja zaposlenih u procesu obrazovanja - rekla je Stojičićeva.

Željka Stojičić na međunarodnom obrazovnom forumu u Rusiji (Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske)

Predstavljajući strateške ciljeve razvoja obrazovanja u Srpskoj Stojičićeva je naglasila da će Forum pružiti priliku za međusobnu razmjenu iskustava i mišljenja o aktuelnim pitanjima razvoja obrazovanja.

- Spremni smo tražiti podršku za realizaciju naših ciljeva od onih koji imaju modele koji su u primjeni i koji kao takvi reformišu obrazovni proces i grade obrazovanje za budućnost - zaključila je Stojičićeva.

Uoči otvaranja Foruma Stojičićeva je posjetila i Univerzitet Inopolis gdje se upoznala sa konceptom rada ovog univerziteta i najavila posjetu studenata iz Republike Srpske.

U radu Međunarodnog foruma ministara obrazovanja "Oblikovanje budućnosti", koji se održava 8. i 9. juna u Kazanju, učestvuju predstavnici obrazovnih vlasti iz 31 zemlje.

Forum organizuju Ministarstvo prosvjete Rusije i Vlada Republike Tatarstan.