latinica  ћирилица
08/06/2023 |  16:17 ⇒ 16:19 | Autor: sputniknews.com

Patrušev: Anglosaksonci pokušavaju da raspale nove sukobe na prostoru ODKB

Anglosaksonci žele da raspale nova žarišta napetosti i sukoba na prostoru zemalja Organizacije dogovora za kolektivnu bezbjednost, izjavio je sekretar Saveta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
Nikolaj Patrušev (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/ilustracija) -
Nikolaj Patrušev (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/ilustracija)

- Zadatak Anglosaksonaca je da stvore uslove za spoljno upravljanje procesima u tim zemljama u skladu sa svojim interesima, uključujući pojavu novih žarišta napetosti i sukoba na prostoru ODKB - kazao je Patrušev u Minsku na sastanku sa sekretarima Savjeta bezbjednosti zemalja ODKB sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, prenijela je Ruska gazeta.

Kako je dodao, Zapad ne odustaje od pokušaja da izvede državni udar u Bjelorusiji i za to koristi odbjegle izdajnike zemlje.

- Otvoreni izdajnici otadžbine, koji su se nastanili u evropskim prestonicama, traže od svojih sponzora novu tranšu za subverzivno djelovanje - rekao je Patrušev.

Takođe je konstatovao da SAD vrše neviđeni pritisak na sve države postsovjetskog prostora.

Glavni cilj je, po riječima Patruševa, da se "unište konstruktivni odnosi između zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i da se spriječe integracioni procesi u okviru Zajedinice nezavisnih država, Evroazijskog ekonomskog saveza i ODKB".

Ukrajina predstavlja prijetnju ODKB

Neophodno je izvršiti demilitarizaciju Ukrajine jer ona predstavlja prijetnju i Rusiji i zemljama ODKB u cjelini, rekao je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije.

- Demilitarizacija je neophodna i zbog toga što Ukrajina, puna oružja, predstavlja prijetnju Rusiji i ODKB u cjelini, između ostalog i sa stanovišta razvoja i primjene nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja - rekao je Patrušev.

On je dodao da je cilj specijalne vojne operacije da se "uništi uporište neonacizma koje je naporima Zapada stvoreno kod ruskih granica".

Patrušev je istakao da je "uz pomoć zapadnih zemalja ukrajinsko rukovodstvo iskoristilo osam godina da pripremi vojnu operaciju protiv stanovnika Donbasa".

- Svojevremeno su Hitlerovi fašisti sanjali da uništi cjelokupno rusko stanovništvo, a danas njegovi sljedbenici, po zavjetima Hitlera, bogohulno pokušavaju da to urade rukama Slovena. Rusija to neće dozvoliti - naglasio je on.