latinica  ћирилица
08/06/2023 |  16:35 | Autor: sputniknews.com

Putin sa šefom Hersonske oblasti o posljedicama ukrajinske diverzije u Kahovskoj hidroelektrani

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa vršiocem dužnosti lidera Hersonske oblasti Vladimirom Saljdom i s njim razmotrio situaciju u regionu poslije ukrajinske diverzije u Kahovskoj hidroelektrani.
Vladimir Putin  (Foto:EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK) -
Vladimir Putin (Foto:EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK)

On je dao nalog Ministarstvu za vanredne situacije da pruži pomoć svim domaćinstvima kojima je to potrebno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Šef regiona obavijestio je predsjednika države o situaciji u oblasti poslije rušenja dijela Kahovske hidroelektrane usljed diverzije. Ruski predsjednik dao je nalog Ministarstvu za vanredne situacije da pruži svu neophodnu pomoć domaćinstvima kojima je potrebno u skladu sa normama Rusije - rekao je Peskov.

On je dodao da je Putin tražio da se sprovede analiza potreba regiona poslije diverzije i poplavama koje su potom uslijedile.

Podsjetimo, tokom noći između 5. i 6. juna, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dijela Kahovske HE.

Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema "oljha".

Prema riječima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.

Hidroelektrana "Kahovka" nalazi se na rijeci Dnjepar, pet kilometara od grada Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti Rusije.

Ovo je šesta i najniže locirana hidroelektrana na ogromnom plovnom putu u Hersonskoj oblasti, koja je prešla pod kontrolu ruskih snaga u martu 2022. godine.

Trupe kijevskog režima granatirale su branu u Novoj Kahovki više puta tokom protekle godine namjerno gađajući rusku civilnu infrastrukturu.