latinica  ћирилица
08/06/2023 |  16:37 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

BiH je kolonija zapadnih sila; Dekolonizacija moguća samo u Srpskoj (VIDEO)

BiH je zapala u ćorsokak iz kojeg ne zna da se vrati i nađe svoj put kao slobodna zemlja tri naroda i dva entiteta, a taj bezizlaz načinio je od nje klasičnu koloniju zapadnih sila, rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović na tribini u Beogradu "Dekolonizacija BiH i samoopredjeljenje Srpske".
Tribina u Beogradu "Dekolonizacija BiH i samoopredjeljenje Srpske" - Foto: SRNA
Tribina u Beogradu "Dekolonizacija BiH i samoopredjeljenje Srpske"Foto: SRNA

Cicović je na početku tribine u pres-centru Udruženja novinara Srbije istakao da su stranci za četvrt vijeka pravnim nasiljem učinili da vlast u Federaciji BiH postane zavisna o stranoj sili, što Republiku Srpsku polako gura iz BiH, ma koliko je istovremeno za sve i svašta napadali.

- Imajući u vidu da je političko Sarajevo opredijeljeno za trajno tutorstvo Zapada, dekolonizacija BiH je, ipak, moguća samo u Republici Srpskoj, gdje su rukovodstvo i narod trajno opredijeljeni za slobodu - rekao je Cicović.

Pitanje Republike Srpske povezano je sa neriješenim srpskim nacionalnim pitanjem na Balkanu koje će biti riješeno u okviru globalnog rješenja srpskog nacionalnog pitanja, rekao je bivši šef diplomatije Savezne Republike Јugoslavije Živadin Јovanović.

Pravo srpskog naroda u Bosni i Hercegovini je neotuđivo prirodno pravo i ne može se osporiti, a jedan od prioriteta trebalo bi da budu dalji napori učvršćivanja Republike Srpske na međunarodnom planu, rekao je Јovanović.

- Rekao bih da je Srpska ostvarila velike rezultate u afirmaciji na međunarodnom planu. Tu nemam u vidu samo strateške partnerske odnose sa Ruskom Federacijom i Bjelorusijom, već i odnose sa Turskom, Izraelom, Mađarskom i nizom drugih zemalja - ističe Јovanović.

Republici Srpskoj se pripisuje da želi razgradnju Dejtonskog sporazuma kako bi dobila argument za konačnu samostalnost, što nije istina, čulo se na skupu.

- To je akt samoodbrane od pokušaja daljeg poništavanja Republike Srpske iznutra i poziv drugima u BiH da ne slušaju više strance nego da pokušaju da se bratski sastanu i dogovore pod kojim uslovima mogu da nastave dalji zajednički život i uskrate mogućnost stranim silama da se na ponižavajući način miješaju u živote ljudi u BiH - rekao je bivši šef diplomatije SRЈ Vladislav Јovanović.

Dekolonizacija BiH je zajednički interes sva tri naroda kao što je interes SAD da podstiče lokalne antagonizme, naveo je politikolog Nenad Kecmanović. Dodik je, po njegovom mišljenju, u politički vokabular uveo dekolonizaciju i samoopredjeljenje.

- Po povratku iz Moskve jasno je stavio do znanja da sa Putinom nije razgovarao samo o energetskoj stabilnosti i naglasio da niko pametan nebi poželio da obračun supersila bude u BiH - istakao je Kecmanović.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić je rekao da nedavni prelet američkih bombardera iznad BiH, predstavlja mjeru zastrašivanja, u nedostatku političkih alata za disciplinovanje lidera Srpske.

- Sve više je najava da se nakon nasilnog upada albanskih specijalaca, zaštićenih vojnicima KfOR-a, u zgrade jedinica lokalne samouprave na sjeveru Kosova i Metohije priprema adekvatan scenarij i za Srpsku. Razmatra se način na koji bi se beogradski protesti "prelili" u Banjaluku, a inicijativu treba da pokrenu partije čiji su politički lideri otvoreno pokazali antiruski stav. Bili bi podržani od medija slične orijentacije - rekao je Ćeranić i naglasio da je za to, međutim potreban povod, koji još nije pronađen.

Proces dekolonizacije BiH, naveo je on, zavisiće od ishoda ruske vojne operacije u Ukrajini.

Јedini način da BiH postane slobodna i demokratska jeste da sarajevska elita shvati da radi štetu svom narodu i da pokuša zajedno sa Srpskom demokratizaciju BiH, ističe politički analitičar Dragoljub Anđelković.

- Ako se to ne desi, Srpska će morati, prije ili kasnije, da sama ide putem dekolonizacije, kako bi zaštitila nacionalna i demokratska prava svojih građana, a to podrazumijeva razdruživanje - dodaje Anđelković.

Politikolog Aleksandar Pavić izjavio je da na prostoru na kom istorijski žive Srbi nijedan narod ne može da pokrene proces dekolonizacije nego oni, naglasivši da se dekolonizacija mora provesti i u BiH i Republici Srpskoj i u Srbiji.

- Dejtonski mirovni sporazum, da se postupalo antikolonijalno, mogao da ostane okvir BiH jer je imao potencijal da održi ravnotežu, ali je upravo od strane zapadnih kolonizatora neprekidno rušen - ističe Pavić.

Demokratizacija u Bosni i Hercegovini jedino je moguća u Republici Srpskoj gdje su rukovodstvo i narod trajno opredijeljnjeni za slobodu, istaknuto je na tribini.