latinica  ћирилица
08/06/2023 |  16:59 ⇒ 18:22 | Autor: SRNA

Anđelković: Rezolucija Parlamenta Srpske o Kosmetu ima višeslojni značaj

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije ima višeslojni značaj i kao takva predstavlja podsticaj za Srbiju da bude dosljedna u odbrani svoje južne pokrajine.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

Anđelković je istakao da taj dokument predstavlja apel međunarodnoj zajednici da konačno počne da se drži principa koje zagovara i da konačno i ljudska prava Srba, i sve ono što se u civilizovanom svijetu pod tim podrazumijeva, moraju da budu predmet njihove zaštite, a ne da se sprovodi preko najgrubljeg ugrožavanja Srba na Kosovu i Metohiji.

- Ovo je i podsticaj Srbiji da bude dosledna u odbrani Kosova i Metohije i ohrabrenje da se odbace ultimatumi Zapada, poput njemačko-francuskog plana koji podrazumijeva kapitulaciju - izjavio je Anđelković Srni.

On smatra da je Rezolucija cjelovita podrška srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, ali i Srbiji, da odbaci pritiske i istraje na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Prema njegovim riječima, Rezolucija je istovremeno i zahtjev zapadnom dijelu međunarodne zajednice da se konačno u duhu onoga što pričaju pozabave Kosovom i Metohijom, a ne da prelaze preko grube diskriminacije Srba i da njihova osuda albanske strukture bude samo retorička.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, kojom se osuđuje konstantno kršenje ljudskih prava Srba na Kosmetu.

U Rezoluciji se podržavaju napori Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

U zaključcima se navodi da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezbjednosti UN, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRЈ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.