latinica  ћирилица
08/06/2023 |  18:01 ⇒ 21:46 | Autor: RTRS

Cvijanović u Astani: Odreći se politike sile, a oživjeti dijalog i diplomatiju (FOTO/VIDEO)

Moćni se trebaju odreći politike sile, a oživjeti dijalog i diplomatiju, ocijenila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na Međunarodnom forumu u Astani "AIF2023" gdje prisustvuje na poziv predsjednika Kazahstana Kasima-Žomarta Tokajeva.
Željka Cvijanović u Kazahstanu - Foto: Ustupljena fotografija
Željka Cvijanović u KazahstanuFoto: Ustupljena fotografija

- S druge strane, male i slabije države su daleko otvorenije za dijalog - naglasila je Cvijanovićeva. Na marginama foruma Cvijanovićeva je razgovarala i sa predsjednikom Kirgistana Sadirom Žaparovim.

Јedan od glavnih govornika na Međunarodnom forumu Astana bila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanovićeva je tokom obraćanja navela primjer BiH u kojoj su, kako je rekla, neke zemlje zloupotrijebile multilateralne strukture da bi izmanipulisale sprovođenje međunarodnog ugovora za mir u BiH. Podsjetila je da je u BiH nakon rata na osnovu međunarodnog ugovora osnovana Kancelarija visokog predstavnika, čija je dužnost bila da nadgleda sprovođenje sporazuma, ali je djelovala izvan tog okvira.

- Suprotno svojoj prvobitnoj ulozi i djelovanjem izvan svojih ovlaštenja, ove strane diplomate u ulozi visokih predstavnika pretvorili su se u vladare koji su uzurpirali nadležnosti naših domaćih institucija i nametali brojna zakonska akta, mijenjali ustave entiteta, a čak i smjenjivali izabrane zvaničnike dekretom i mimo zakonskog postupka. Njihovo stalno prisustvo i sila koju nezakonito sprovode stvorile su okolnosti pod kojima se BiH tretira kao kolonija - istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je poručila da je danas očiglednije nego ikad prije, da ne postoji „međunarodna zajednica“ u smislu autentične kolektivne organizacije, te da je klima međunarodnog okvira suviše polarizovana. Ujedinjene nacije, kao globalna platforma, suočene su sa brojnim preprekama u ostvarivanju svoje misije, rekla je Cvijanovićeva.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Ako istinski želimo da ojačamo zajedničke multilateralne strukture, onda je neophodno da se pojedini akteri odreknu politike sile. Međunarodni odnosi su očigledno militarizovani i, da bismo takvu situaciju prevazišli, potrebno je oživjeti dijalog i diplomatiju. To znači da pojedinačne države ne smiju upotrebljavati niti zloupotrebljavati regionalne i globalne strukture da bi drugima nametali vlastite interese - naglasila je Cvijanovićeva.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Multilateralne strukture postale su alat za ostvarenje interesa i sebičnih ciljeva malog broja najmoćnijih država, poručila je Cvijanovićeva. Navela je da politika moći ili sile, s jedne strane, i politika demokratskog multilateralizma, s druge strane, predstavljaju dvije suprotne, međusobno nepomirljive krajnosti.

- Posljednjih decenija svjedoci smo brojnih slučajeva u kojima jedan akter ili grupa aktera pokušava da oblikuje cijeli svijet u skladu sa vlastitim interesima i ciljevima. Velike sile se, po pravilu, postavljaju superiorno i djeluju s pozicije moći. Ono što danas uočavamo u multilateralnim strukturama nije ni blizu zajedničkih vrijednosti i interesa - zaključila je Cvijanovićeva.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanovićeva se na marginama foruma sastala sa predsjednikom Republike Kirgistan Sadirom Žaparovim sa kojim je razgovarala o ekonomskim i političkim prilikama. Ukazano je na potrebu razvoja odnosa dvije zemlje, te je u tom kontekstu, predsjednik Žaparov uputio poziv srpskom članu i predsjedavajućoj Cvijanović da posjeti Republiku Kirgistan.