latinica  ћирилица
08/06/2023 |  18:07 ⇒ 21:46 | Autor: RTRS

Pogledajte zaključke koje su usvojile vlade Srpske i FBiH (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je danas održana zajednička sjednica Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH. Na današnjoj zajedničkoj sjednici usaglašeno je sedam zaključaka.
Sjednica vlada Srpske i FBiH - Foto: RTRS
Sjednica vlada Srpske i FBiHFoto: RTRS

Pogledajte zaključke:

Vlade Republike Srpske i Federacije BiH danas su na zajedničkoj sjednici u Banjaluci zadužile resorna ministarstva da razmotre produženje važenja odluke o privremenoj zabrani šumskih drvnih sortimenata, koja je na snazi do 31. jula i odnosi se na izvoz trupaca iz BiH.

Ministarstva za prostorno uređenje, građevinaratvo i ekologiju Republike Srpske i federalno Ministarstvo okoliša i turizma zadužena su da u saradnji sa Ekspertskim i Pravnim timom prate aktivnosti na sprovođenju postupka prethodne procjene uticaja i procjene uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Ova dva ministarstva zadužena su i da vrše razmjenu informacija o ovom pitanju, vrše uključivanje drugih nadležnih institucija, zainteresovane javnosti u BiH radi zaštite životne sredine i zdravlja ljudi u BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Dvije vlade zadužile su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i federalno Ministarstvo životne sredine i turizma da sve dostupne informacije, uključujući i stavove drugih nadležnih institucija i zainteresovane javnosti blagovremeno dostave Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, kao i koordinatoru institucija iz BiH u ovom postupku.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske i federalno Ministarstvo saobraćaja i komunikacija zaduženi su da intenzivno nastave sa aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje auto-puta/brzog puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo.

Vlade su saglasne da je potrebno nastaviti saradnju između ministarstava unutrašnjih poslova u oblastima definisanim u već potpisanim protokolima, memorandumima i sporazumima s ciljem intenzivnije borbe protiv svih oblika kriminaliteta, te itenzivirati saradnju u oblasti policijske obuke.

Saglasne su i da se odredbe zakona koje se tiču izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija usaglase u dijelu koji se odnosi na premještaj osuđenih lica iz jednog entiteta u drugi, navodi se u saopštenju.

Dvije vlade predložile su Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara da se pokrenu aktivnosti za uspostavljanje, nastavak rada Komiteta za tehničke propise BiH u skladu sa članom 6. Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usklađenosti.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH zadužena su za pokretanje intenzivnije saradnja resornih entitetskih ministarstava nadležnih za oblast nauke i tehnologije na kreiranju i realizaciji programa i projekata od zajedničkog interesa.

Pogledajte konferenciju za novinare nakon zajedničke sjednice.