latinica  ћирилица
08/06/2023 |  21:16 | Autor: Agencije

Bajden i Sunak potpisali sporazum o jačanju ekonomskih veza

Američki predsjednik DŽozef Bajden i britanski premijer Riši Sunak dogovorili su danas da prodube bliske ekonomske veze između SAD i Britanije, uz obećanje da će ubrzati tranziciju prema čistoj energiji i ojačati ključne lance snabdijevanja mineralima.
Sunak i Bajden (Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS) -
Sunak i Bajden (Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Dvojica lidera su razgovarala u Bijeloj kući i o svojoj "nepokolebljivoj podršci narodu u Ukrajini", rekao je Bajden novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim liderom.

Bajden i Sunak potpisali su "Atlantsku deklaraciju", koju je Sunak opisao kao prvo ekonomsko partnerstvo te vrste, koje je zacrtalo buduću saradnju o pitanjima kao što su vještačka inteligencija i drugi ekonomski i komercijalni odnosi.

- Znam da su se neki ljudi pitali kakav će partner Britanija biti nakon što napusti EU. Rekao bih, sudite o nama prema našim djelima. Posvećeni smo našim vrijednostima kao i uvijek, pouzdani kao saveznici, atraktivna destinacija za ulaganja - rekao je Sunak.

Dvojica lidera su razgovarali, između ostalog, i o Sjevernoj Irskoj i zajedničkim ekonomskim i bezbjednosnim interesima, uključujući Aziju.