latinica  ћирилица
08/06/2023 |  21:43 ⇒ 21:44 | Autor: SRNA

Otvorena godišnja izložba Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci

U Banjalucu je večeras otvorena godišnja izložba Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koja obuhvata radove 105 studenata, a najbolji su nagrađeni.
Godišnja izložba Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci - Foto: SRNA
Godišnja izložba Akademije umjetnosti Univerziteta u BanjaluciFoto: SRNA

Izložbu je otvorio prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjaluci Dalibor Kesić, koji je rekao "da će izložbeni radovi ostati u hodnicima i krasiti neke od institucija".

- U narednom periodu svi ćemo mnogo puta proći kraj njih i diviti se onim što su naši studenti stekli obrazovanjem na Univerzitetu. Ovaj vid izražavanja za razliku možda od nekih drugih naučnih oblasti je nešto što smo vizuelno u stanju da vidimo kako oni napreduju - istakao je Kesić.

Dušan Kovačević, student četvrte godine slikarstva koji je dobio nagradu Banskog dvora, rekao je novinarima da su na izložbi predstavljeni radovi ulje na platnu koji su nastali na četvrtoj godini slikarstva.

- Bavio sam se tematikom radnika zanata koji izumiru koji su rijetki i koje mi ne primjećujemo. Kroz slike sam želio da im dam značaj - istakao je Kovačević.

Izložbena postavka obuhvata radove iz oblasti crteža, slikarstva, grafike, intermedijalne umjetnosti, grafičkog dizajna, metodike likovne kulture i fotografije.

Akademija je ove godine nagradila autore najboljih radova, a tradicionalno se dodjeljuju nagrade za crtež, slikarstvo, intermedijalnu umjetnost, grafiku, grafički dizajn "Goran V. Јanković" i fotografiju.

Iz Univerziteta u Banjaluci ranije je saopšteno da je Godišnja izložba važan događaj jer povezuje krovne institucije Republike Srpske sa Akademijom umjetnosti, budući da svi vodeći muzeji, galerije i kulturni centri formiraju sopstvene komisije koje dodjeljuju nagrade za najbolje autorske radove studentima iz navedenih oblasti.

Izložba se može pogledati do 1. oktobra u zgradi Akademije umjetnosti i Rektorata, u objektu iza zgrade Akademije umjetnosti, u prostorijama Akademije umjetnosti preko puta Filološkog fakulteta i na Filozofskom fakultetu.