latinica  ћирилица
09/06/2023 |  06:59 ⇒ 12:02 | Autor: RTRS

RTRS, 12.00 - Polaganje kamena temeljca za izgradnju nove bolnice u Trebinju; Prisustvuju najviši zvaničnici

U Trebinju će biti položen kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Trebinju, ukupne vrijednosti 128 miliona maraka, uz prisustvo najviših zvaničnika i građana Republike Srpske.
Izgled nova bolnice u Trebinju - Foto: RTRS
Izgled nova bolnice u TrebinjuFoto: RTRS

Polaganju kamena temeljca prisustvovaće predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić. 

Prenos gledajte na RTRS, našem portalu i Јutjub kanalu od 12 časova.

Dodik je izjavio da je srećan i zadovoljan što počinje izgradnja nove bolnice u Trebinju jer je riječ o jednom od najvećih projekata u Hercegovini u posljednjih 20 godina.

Istakao je da su obezbijeđene neophodne dozvole i da je siguran da će sve biti urađeno u skladu s ugovorom.

Naglasio je da je Vlada donijela odluku i da će taj projekat biti realizovan, jer će od njega korist imati svi stanovnici ovog dijela Republike Srpske.

Novi bolnički kompleks prostiraće se na 41.080 metara kvadratnih, a činiće ga savremeni objekat bolnice, prateći objekat tehničkog bloka, nadstrešnica za sanitetska vozila, kao i kompletno uređene pripadajuće kolske i pješačke komunikacije, zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

Ukupna površina objekta bolnice sa tehničkim blokom i nadstrešnicom za sanitetska vozila je 17.826 metara kvadratnih.

Bolnički objekat imaće 223 kreveta i imaće odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno odjeljenje, odjeljenja psihijatrije, neurologije, hirurgije, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije, nefrologije, interno, ginekološko i porođajno odjeljenje, te urgentni blok sa sobom za opservaciju.

Objekat će obuhvatati i dnevne bolnice - opšte i onkološko odjeljenje, dijaliza, hiruršku, internističku i kardiološku intezivnu njegu, poluintezivnu njegu, oporavak pacijenata – angiografija i endoskopija, oporavak pacijenata – ORL i oftalmologija, odjeljenje za oporavak uz operacioni blok, odjeljenje za oporavak uz blok operativne ginekologije i akušerstva i intezivnu njegu – neonatologija.

Predviđena je medicinska oprema koja treba da zadovolji standarde moderne bolnice izgrađene u skladu sa posljednjim tehnološkim dostignućima, po visokim medicinskim standardima i adekvatna za pružanje planiranih medicinskih usluga.