latinica  ћирилица
09/06/2023 |  09:08 ⇒ 09:17 | Autor: RTS

Paja Patak slavi 89. rođendan (FOTO)

Mnogi od nas su odrasli gledajući crtane filmove o Paji Patku. Sjećamo se scena u kojima on gubi strpljenje zbog sitnica i upada u smiješne situacije. Ovaj crtani junak ugledao je svjetlost dana 9. juna 1934. godine.
Paja Patak (Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI) -
Paja Patak (Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI)

Kočoperni patak obučen u plavo mornarsko odijelo, sa crvenom leptir mašnom i plavom kapom, već 89. godina predstavlja jednog od najpoznatijeg junaka Volta Diznija. Prvi put se u Srbiji pojavio u izdavačkoj kući Politika, a nazvali smo ga Paja Patak.

U kratkometražnoj seriji "Luckasta simfonija" pojavio se sa Mikijem Mausom kome je popularnost počela da opada, pa je Volt Dizni osmislio Paju Patka koji je sušta suprotnost po temperamentu od njega.

      View this post on Instagram

A post shared by Donald Duck (@theofficialdonaldduck)

Paja i Miki prvi put su se pojavili u crtanom filmu "Pomoć siročićima", 1934. godine. Paja je imao svoj strip, video igricu "Kingdom Hearts".

Bio je ko-voditelj Oskara 1958.godine uz malu pomoć Boba Houpa, DŽeka Lemona i DŽimija Stjuarta. Po njemu je nazvan asteroid 1995. godine, a ima i zvijezdu na Holivudskom bulevaru slavnih.

      View this post on Instagram

A post shared by Donald Duck (@theofficialdonaldduck)

Ne treba zaboraviti Pajine sestriće Raju, Gaju i Vlaju, koji nisu uspjeli da mu ukradu svjetla pozornice, kao ni devojku Patu. U Americi se 9. jun obilježava kao Nacionalni dan Paje Patka.

Paja Patak je zbog popularnosti postao stalni član Diznijeve družine pored Mikija, Mini, Plutona i Šilje.