latinica  ћирилица
09/06/2023 |  10:00 ⇒ 10:02 | Autor: sputniknews.com

Pušilin: U ovoj etapi ne vjerujem u mirno rješenje sukoba u Ukrajini

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je u intervjuu za Sputnjik da u ovoj etapi ne vjeruje u mirno rješenje sukoba u Ukrajini jer nema nikakvih preduslova za to, čak i ako se uzmu u obzir mirovne inicijative pojedinih zemalja.
Denis Pušilin (Foto:  EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT/ilustracija) -
Denis Pušilin (Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT/ilustracija)

- Ako govorimo o Kini, naravno, za nas je to najrazumljiviji stav, razumijemo težnje Kine, zbog čega joj je potrebno da se uspostavi mir. Možda još i afričke zemlje. Što se tiče Vatikana, imam određenu skepsu, imajući u vidu kakve su bile izjave, kako se na raznim platformama gradi dijalog, kako s ukrajinskim režimom, tako i s Rusijom, i uzimajući u obzir nedvosmisleni stav prema onome što se ovdje događa, tačnije, nedvosmislenu podršku ukrajinskom režimu koji vrši vojne zločine. Zbog toga ja u ovoj etapi ne vjerujem u mirno rješenje - rekao je Pušilin.

On je objasnio da je njegov stav zasnovan na iskustvu pregovora u okviru Minskih sporazuma.

- Ukrajinski režim nije sposoban da se dogovori. I ne samo to, njihovo ubjeđenje je dodatno pojačano pritiscima zapadne zajednice. Zbog toga sada, u ovoj etapi, nema nikakvih preduslova za mirno rješenje. Nažalost, tako je. To se vidi i po retorici Zapada koji predvodi raspirivanje i produžavanje ovog sukoba. To se vidi po dejstvima zapadnih zemalja, koje i dalje pumpaju Ukrajinu kako oružjem, tako i svim što to prati, uključujući finansijsku pomoć. O miru je zbog toga rano govoriti. Neophodno je da Ukrajina bude poražena. Drugog načina za rješavanje situacije za sada ne vidim - zaključio je Pušilin.

Lider DNR smatra da se zapadnim liderima više ne može vjerovati, nakon njihovog priznanja o pravim ciljevima Minskih sporazuma.

- I bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, i bivši predsjednik Francuske Fransoa Oland, i bivši britanski premijer Boris DŽonson su apsolutno otvoreno govorili o onome, o čemu smo mi govorili davno, da je nemoguće dogovoriti se s Kijevom. A sada smo još saznali da, uprkos javnim saopštenjima Njemačke, Francuske i drugih zemalja, niko to nije ni tražio. Pritom su Francuska i Njemačka bile garanti ispunjenja Minskih sporazuma, ali nisu ni planirali da ih ispune, njihov potpis u toj situaciji ništa nije vrijedio. O čemu se može govoriti bez takvog elementarnog povjerenja? Sada bi, teoretski, bilo moguće dogovoriti se s njima o bilo čemu i oni bi se tamo raspisali i izašli na nekakve konferencije za medije. A gdje je garancija da će oni to ispuniti? Oni su razorili osnovne potpore međunarodnih odnosa - naglasio je Pušilin.

On je dodao da su evropske zemlje "po karakteru dejstava postale marionetske" i da rade na štetu svojih građana, u interesu SAD.