latinica  ћирилица
09/06/2023 |  10:16 ⇒ 11:33 | Autor: RTRS

Predstava "Bure" premijerno izvedena u Dječijem pozorištu Srpske (VIDEO)

Sinoć je u Dječijem pozorištu Republike Srpske premijerno izvedena predstava "Bure" Isidore Sekulić.
Predstava "Bure" - Foto: RTRS
Predstava "Bure"Foto: RTRS

Isidora Sekulić (1877 - 1958) bila je među prvim članovima Srpske akademije nauka i umetnosti i prvi predsjednik Udruženja pisaca Srbije.

Do kraja, i bez ostatka, posvećena ljepoti smislene riječi, književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvažavanje kao najobrazovanija i najumnija Srpkinja svog vremena.

Pripovijetka "Bure", objavljena 1913.godine, dio je zbirke "Saputnici". Pisana je u prvom licu jednine.

Glavni lik je nježna i usamljena djevojčica koja je željela da od starog bureta napravi utočište u kojem će moći pobjeći od stvarnosti i maštati.

Putovanje od Madagaskara, preko Јužne i Sjeverne Amerike pa sve do Sjevernog pola vodilo je djevojčicu i njenu drugaricu pticu ka onome čemu je najviše žudjela: da pronađe utočište i sigurnost u sadašnjem svijetu.

Tekst za predstavu, koju je režirala Sonja Petrović, dramski je pripremila Tijana Grumić. Za scenografiju, kostimografiju i lutke pobrinula se Irina Somborac, dok je muziku napisao Nenad Kojić.

Dragana Ilić, Božana Bijelić, Ana Anđelić, Aleksandar Blanić i Dragan Vučić čine glumačku postavu predstave "Bure".

Predstava "Bure" pripremana je više od godinu dana.

Našim školarcima sigurno će se svidjeti što ovu predstavu mogu pogledati u Dječijem pozorištu Republike Srpske jer je pripovijetka "Bure" dio obavezne školske lektire za osnovne škole u Srpskoj.

Ali, ova predstava nije samo za djecu. Ona šalje jaku poruku odraslima da trebaju obratiti pažnju na djecu, njihove želje, snove i maštanja. I da ne zaborave da su i oni nekad bili djeca.