latinica  ћирилица
09/06/2023 |  10:16 ⇒ 10:36 | Autor: RTRS

Svečana akademija povodom Dana ruskog jezika; Proglašeni pobjednici za najbolje književno djelo

Centar za ruske studije "Ruski mir" upriličio je svečanu akademiju povodom Dana ruskog jezika. Tim povodom proglašeni su pobjednici koji su se prijavili na javni konkurs za najbolje književno djelo i bogat kulturno-umjetnički program.
Dan ruskog jezika - Foto: RTRS
Dan ruskog jezikaFoto: RTRS

Učenici, srednjoškolci i studenti kroz književne radove upriličili su dan obilježavanja ruskog jezika i najljepšim stihovima dočarali svoju ljubav prema ruskom jeziku.

Јedan od nagrađenih radova napisala je Milica Borovčanin, koja već sedam godina izučava ruski jezik i književnost.

- Ne upoznaje se samo sa lingvistikom jednog jezika nego sa kulturom, tradicijom, kao što kažemo ukusom i mirisom, samim tim inspiracije nije manjkalo - kaže Milica.

Luka Milaković od malih nogu gaji ljubav prema ruskom jeziku i recitovanju.

Kaže da pred javni nastup nema tremu i punog srca govori stihove na ruskom i srpskom jeziku.

Zainteresovnost studenata za izučavanje ruskog jezika i književnosti je iz godine u godinu sve veća.

- S ponosom mogu da kažem da je ove godine zadovoljstvo naše veće, pošto studijski program ruskog i srpskog jezika obilježava svojih deset godina postojana .Generacije studenata u protekih deset godina diplomirale su u našoj ustanovi i može se reći da naša ustanova širom Republike Srpske i FBiH vrši svoju misiju podučavanja i prevođenja sa ruskog i na ruski jezik - kaže Biljana Babić, dekan na Fililoškom fakultetu univerziteta u Banjaluci.

Za dan obilježavanja ruskog jezika, literature i kulture, određen je 6. jun, u čast velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina, koji je rođen tog datuma 1799. godine u Moskvi.