latinica  ћирилица
09/06/2023 |  10:53 ⇒ 10:55 | Autor: sputniknews.com

Kijev traži od UPC da danas preda državi Kijevsko-pečersku lavru

U Ministarstvu kulture i informacione politike Ukrajine insistiraju da Ukrajinska pravoslavna crkva najkasnije danas, 9. juna, treba da preda državi imovinu Kijevsko-pečerske lavre.
Kijevsko-pečerska lavra (Foto:  EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO/ilustracija) -
Kijevsko-pečerska lavra (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO/ilustracija)

- Oni treba da potpišu primopredajni akt za 79 objekata koji su državna imovina, a koji se vraćaju na korišćenje nacionalnom spomeniku. Takođe, postoji zahtjev da se predaju ključevi i da se promijeni mjesto registracije. U principu, čekamo do petka - izjavila je u emisiji nacionalnog telemaratona direktor Departmana za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Ukrajine Marijana Tomin, koja je bila na čelu komisije za prijem manastirskih objekata.

Ranije je saopšteno da je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko izjavio da je komisija Ministarstva završila provjeru Donje lavre i da je zahtijevala od UPC da napusti manastir u roku od tri dana.

U pravnom odsjeku UPC ovaj zahtjev su nazvali nezakonitim, neosnovanim i neobaveznim za izvršenje.

Podsjetimo, ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje.

Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane djelovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnesen prijedlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbjednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi "kontraobavještajne mjere" – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima "antiukrajinskog djelovanja".