latinica  ћирилица
09/06/2023 |  12:35 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Stevandić-Milić: Narodi u BiH da se sami dogovaraju i kreiraju razvojne projekte (VIDEO)

Unapređenje privrednog ambijenta, rad na započetim projektima, te dalje povezivanje institicija, teme su sastanka predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Nenada Stevandića sa predsjednikom Skupštine Brčko distrikta, Sinišom Milićem. Sagovornici su saglasni da je jučerašnja, zajednička sjednica dvije entitetske vlade, sjajan način za deeskalaciju političkih nesuglasica u BiH.
Stevandić i Milić - Foto: RTRS
Stevandić i MilićFoto: RTRS

- Kad god se počnemo dogovarati, OHR uvijek smisli nešto da napravi neku novu eskalaciju - rekao je Stevandić nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Brčko distrikta Sinišom Milićem.

Stevandić je naglasio da stabilnost BiH i bolji privredni ambijent u principu kreira unutrašnji dijalog, te ocijenio da je nova era odnosa u BiH počela jučerašnjom zajedničkom sjednicom dvije entitetske vlade.

On smatra da velike krize kao što je recesija u EU i sukob u Ukrajini neće uticati na mir, stabilnost i odnose među narodima i entitetima u BiH, te da bi bolje odnose, deeskalaciju situacije u BiH, kao i svaki dogovor vlada, entiteta i naroda, mogli poremetiti oni koji nemaju dejtonskih principa sadržanih u sebi, a to su OHR i drugi strani uticaji.

Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta je naveo da se potreba koordinisanja zajedničkih politika ogleda u tome što je Brčko distrikt kondominijum ili zajedničko vlasništvo dva entiteta, a posebno u oblastima gdje Srpska ima i direktne nadležnosti, kao što su određeni zakoni koji se direktno primjenjuju na prostoru distrikta kada je riječ o državljanima Republike Srpske.

- Otuda i potreba da primjenjujemo naše aktivnosti. Podsjetiću da je zahvaljujući angažmanu i Vlade i Narodne skupštine Srpske izjednačen položaj višečlanih porodica koje žive u Brčko distriktu kada je riječ o davanju pomoći za njih, uz uslov da su državljani Republike Srpske - rekao je Milić.