latinica  ћирилица
09/06/2023 |  13:28 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Zašto RTRS ove godine nije podržao Teatar fest

Televizija Republike Srpske kao Јavni medijski servis Republike Srpske podržava i prati rad svih institucija, organizacija i udruženja u Srpskoj. Ne postoji niti jedna inicijativa od opšteg društvenog značaja koju Јavni servis nije medijski podržao, navodi generalna direktorka RTRS Dijana Milanković.
Radio televizija Republike Srpske - Foto: RTRS
Radio televizija Republike SrpskeFoto: RTRS

- RTRS je dugogodišnji medijski partner Narodnog pozorišta Republike Srpske što podrazumijeva da kontinuirano pratimo sva događanja i aktivnosti Narodnog pozorišta. Trajno opredjeljenje RTRS-a je da kroz medijsku podršku doprinosimo promociji umjetnosti i kulture u Republici Srpskoj, a time i Narodnog pozorišta kao nacionalne institucije kulture. Ono što ove godine nismo mogli da prihvatimo jeste činjenica da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava Sarajevskog ratnog teatra, te smo iz tog razloga odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest - istakla je Milankovićeva.

Milankovićeva kaže da je riječ o pozorištu koje je, kako sami navode na svojoj zvaničnoj internet stranici "osnovano u periodu opsade kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji. Pozorište je osnovano 1992. godine okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska pozorišta, a koja su zbog agresije na BiH morala obustaviti svoj rad".

U avgustu 1992. Sarajevsko ratno pozorište je konstituisano kao vojna jedinica pri regionalnom štabu oružanih snaga BiH.

- Iako se u pojašnjenju o nastanku Sarajevskog ratnog teatra nigdje ne precizira ko su bili agresori, a ko fašisti 1992. godine, imajući u vidu uobičajni narativ koji dolazi iz Sarajeva prema Republici Srpskoj, Televizija Republike Srpske je ove godine odbila da bude medijski pokrovitelj Teatar festa. RTRS ovim putem odgovara na sve upite koje smo dobili proteklih dana o razlozima zašto nismo medijski podržali ovogodišnji Teatar fest u organizaciji Narodnog pozorišta Republike Srpske - rekla je Milankovićeva.