latinica  ћирилица
09/06/2023 |  15:01 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

"Višegradska staza" u Andrićgradu (VIDEO)

Polaganjem cvijeća na spomenike Ivi Andriću kod ćuprije na Drini i u Andrićgradu, u Višegradu je počela tradicionalna, 46. kulturna manifestacija "Višegradska staza".
Višegradska staza - Foto: RTRS
Višegradska stazaFoto: RTRS

Učenici srednje škole izveli su prigodan program, a održan je i susret bibliotekara Srpske, na kome su proglašeni i osvajači nagrade "Đorđe Pejanović" .

Direktorka Narodne biblioteke"Branko Čučak" u Han Pijesku Ozrenka Đurić-Radulović, kaže da je ovo plod dugogodišnjeg i marljivog rada, kreativnosti koja je sada došla do izražaja.

- Dobili smo nove prostorije. Sve zbirke koje smo čuvali, svi legati i sav naš trud je došao do izražaja - dodaje ona.

Najbolji školski bibliotekar Branka Kovačević kaže da su školske biblioteke mjesta koja nisu toliko promovisana u samim školama. 

- Ličnim trudim i angažmanom trudim da se nauči više, da se spozna više kada su u pitanju nove tehnologije - ističe Kovačevićeva.

Za sve godine koliko postoji, Društvo bibliotekara se trudilo da unaprijedi bibliotekarstvo.

Predsjednica Društva bibliotekara Republike Srpske Ljiljana Knežević dodaje da se vrijedno radi na postavljanju jednog modernijeg sistema već vrijeme koje dolazi doba digitalizacije i globalnog širenja informacija zahtjeva da se i društvo transformiše da se uspostve i nove komisije i radna tijela koje će se baviti pitanjima koje nas danas "zatrpavaju".

"Višegradska staza" biće otvorena večeras svečanom akademijom na kojoj će besjedu o Andriću govoriti profesor Predrag Petrović, dok će u umjetničkom dijelu programa nastupiti glumici Vesna Stanković i Tihomir Stanić, i muzički bend One tri.