latinica  ћирилица
09/06/2023 |  15:56 ⇒ 16:07 | Autor: TANЈUG

Francuska: Dvoje teško povrijeđene djece u napadu nožem u Ansiju u stabilnom stanju

Dvoje teško povrijeđene djece, koja su izbodena nožem u francuskom planinskom gradu Ansiju, nalaze se danas u stabilnom stanju, saopštila je vlada.
Napad u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/GREGORY ROS/ilustracija) -
Napad u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/GREGORY ROS/ilustracija)

Građani su danas polagali cvijeće na igralište na kojem se dogodio napad u četvrtak, prenio je Rojters.

Četvoro djece, uzrasta od 22 do 36 mjeseci, kao i dvoje penzionera ranjeni su u napadu nožem koji je izvršio Sirijac.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron, koji je napad nazvao "činom apsolutnog kukavičluka", posjetio bolnicu u obližnjem gradu Grenoblu gdje se liječi troje od četvoro povrijeđene djece, saopštila je Јelisejska palata.

Tužilac u Ansiju, Lajn Bone-Matis, napisala je na Tviteru da je osumnjičenom Sirijcu produžila pritvor radi daljeg ispitivanja, kao i da nema naznaka da je napad bio teroristički.

Tužilac je rekla da je osumnjičeni pod istragom za pokušaj ubistva.

Policija je uhapsila 31-godišnjeg državljanina Sirije koji je dobio azil u Švedskoj prije 10 godina, rekla je danas francuska premijerka Elizabet Born.

Born je navela da je on legalno ušao u Francusku.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen rekao je da je "zabrinjavajuća slučajnost" da je samo četiri dana prije napada Sirijac zahtevao azil u Francuskoj i da je odbijen.

Heroj dana u Francuskoj je mladić po imenu Anri (24), koji je spriječio napadača da ne napravi pokolj na jezeru Ansi, na francuskim Alpima, pošto je jurio Sirijca koji je nožem ranio četvoro djece i dva penzionera.

U pitanju je mladi hodočasnik koji već dva i po mjeseca obilazi najlepše katedrale Francuske, a sebe na društvenim mrežama opisuje kao "filozofa i istraživača", prenio je "Mond".