latinica  ћирилица
09/06/2023 |  16:00 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Višković u RiTE Gacko: Za nabavku sistema za prečišćavanje 70 miliona KM (VIDEO)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Gacku sa v.d. generalnog direktora RiTe Gacko Maksimom Skokom i načelnikom ove opštine Ognjenom Milinkovićem o planovima za dalji razvoj RiTE.
Višković u Gacku - Foto: RTRS
Višković u GackuFoto: RTRS

Viškoviću je uručeno posebno priznanje za razvoj Rudnika i termoelektrane Gacko.

- Dogovorili smo nabavku sistema za prečišćavanje uglja, vrijednog 70 miliona KM, koji će omogućiti efikasniji rad RiTE Gacko i manju emisiju štetnih gasova - rekao je Višković nakon razgovora sa rukovodstvom RiTe.

Višković je rekao da su upoznati sa emisijom čvrstih čestica iz Termoelektrane i pojasnio da će postrojenje omogućiti, ne samo da se smanji emisija tih čestica, nego i znatno lakšu, bolju i profitabilniju proizvodnju u kapacitetu.

On je napomenuo da je za realizaciju te investicije potrebno oko godinu i po do dvije godine i da će učiniti sve da to bude realizovano što je prije moguće.

Skoko je rekao da su danas dogovorene konkretne mjere podrške RiTE Gacko, a preduslov za opstanak je hitna nabavka postrojenja za prečišćavanje uglja.

- RiTE Gacko ne može sama završiti čitavu priču, riječ je o investiciji od 70 miliona KM, neophodna je podrška Vlade i Matičnog preduzeća Elektroprivreda i u tom pravcu smo danas finalizovali dogovore - rekao je Skoko.

Milinković je istakao važnost pomoći Vlade Srpske i usklađenog djelovanja između RiTE, Vlade i ove opštine.

- Postrojenje za pročišćavanje uglja će značajno doprinijeti poboljšanju ekološke situacije, što je jedan od najvažnijih problema u našoj lokalnoj zajednici. Nabavkom filterskih postrojenja, rješavamo ekološke izazove koje smo imali - rekao je Milinković.