latinica  ћирилица
09/06/2023 |  16:28 ⇒ 17:12 | Autor: SRNA

Glavni prištinski pregovarač podmeće falsifikovani "non-pejper" SANU

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umjetnosti saopštio je da su tvrdnje zamjenika premijera samoproglašenog Kosova Besnika Bisljimija da je SANU izradila "non pejper" koji je on objavio na društvenim mrežama grubi falsifikat.
SANU - Foto: RTRS
SANUFoto: RTRS

Iz SANU su poručili da je tekst, pripisan akademiku Vasiliju Krestiću, u cjelosti izmišljen pošto se on nikada nije bavio naučnim i političkim problemima Kosova i Metohije, niti je ikada napisao i potpisao rad sličnog sadržaja.

- Da je riječ o falsifikatu pokazuje i činjenica da je forma zaglavlja SANU preuzeta sa dokumenta na kojem se nalaze brojevi telefona koje Akademija neko vreme ne koristi - navodi se u saopštenju Izvršnog odbra SANU.

Osim toga, ističu, u djelovodnoj knjizi SANU pod brojem navedenim u Bisljimijevom falsifikatu zaveden je drugi dokument, dok tajni "non pejper" nigdje ne postoji, što lako može da se provjeri na pisarnici SANU.

Izvršni odbor SANU konstatuje da poturanje ovog lažnog i tendencioznog dokumenta predstavlja novi, maliciozniji obliki napada u odnosu na ono što je do sada pripisano SANU u izjavama pojedinih političara i nekim novinskim tekstovima.

Bisljimi, koji je zamjenik Aljbina Kurtija u vladi privremenih institucija u Prištini, objavio je juče navodni "non pejper" i, uz tvrdnju da je njegov autor akademik Krestić, naveo da "taj dokument predstavlja prave namere Zajednice srpskih opština, odnosno dokaz da je ta zajednica trojanski konj koji Beograd pokušava da podmetne Kosovu ne bi li pripremio put za njegovu podjelu".

Bisljimi je, pozivajući se na navodni "non pejper", rekao i da "osnivanje Zajednice srpskih opština predstavlja važan korak ka sveobuhvatnom cilju "srpskog svijeta", koji se poklapa sa teritorijom bivše Јugoslavije".