latinica  ћирилица
09/06/2023 |  17:23 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Јača kiša postala alarm za Banjalučane; Mještani apeluju da se riješi višegodišnji problem (VIDEO)

Nevrijeme koje je juče zahvatilo Banjaluku, izazvalo je velike probleme stanovnicima naselja Obilićevo, Potoka i Starčevice. Bujične vode poplavile su pojedine garaže u stambenim zgradama, podrume, ali i uništile putnu infrastrukturu.
Kiša - Foto: RTRS
KišaFoto: RTRS

Svaka jača kiša alarm je za mještane banjalučkih naselja Obilićevo i Potok. Bujične vode, odroni, uništena imovina i putna infrastruktura, kažu, podsjetnik su na scenario iz 2014. godine.

Predsjednik MZ Mejdan, Obilićevo 2, Dario Čeko, kaže dopise Gradskoj upravi šalju godinama.

- Ima već godina dana šaljem dopise Gradskoj upravi da se ovdje stavi potporni zid, koji treba da bude samo 20 metara širine, automatski bi spasili 4,5 kuća, ali do danas ništa - ističe Čeko.

Ništa bolja situacija nije zadesila ni gradsko naselje Starčevicu, gdje je i vrtić bio ugrožen, kao i više od 90 garaža.

Nadležni pojašnjavaju da je najviše štete pretrpjela putna inftrastruktura, kao i stambeni i drugi objekti.

Iz Civilne zaštite Banjaluka dodaju da su imali preko 70 poziva.

- Mi smo jutros imali preko 70 poziva građana, sve te prijave evidentiramo, objedinimo, onda se ide u procjenu štete. Zabranili smo upotrebu 3 objekta, iseljena su 3 domaćinstva - rekao je Dragoljub Vukajlović.

Članovi Komisije za stambeno-komunalne poslove održali su sjednicu da bi razmotrili kako pomoći građanima.

- Radno tijelo Skupštine donijelo je svoje zaključke da gradonačelnik što prije formira stručnu komisiju od odbornika, članova savjeta mjesnih zajednica koje je pogodila poplava i stručnih lica iz Gradske uprave kako bi smo ustanovili koji je to obim i stepen štete i da na osovu njihovih izvještaja gradonačelnik uputi prema skupštini zahtjev za realokaciju sredstava da u što kraćem roku sazovemo vanrednu sjednicu - rekao je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković.

Mještani pogođenih naselja apeluju, krajnje je vrijeme da se pronađe izlaz iz ovog višegodišnjeg problema.