latinica  ћирилица
09/06/2023 |  17:34 ⇒ 18:15 | Autor: TANЈUG

Stano: Rasprava o ZSO samo u okviru EU dijaloga

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da je dobrodošao svaki konstruktivan doprinos dijalogu u okviru kojeg se razgovara o Zajednici srpskih opština, ali da se rasprava i izrada statuta može odvijati samo u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Stano je to rekao komentarišući nacrt plana za formiranje ZSO koji je predstavio albanski premijer Edi Rama.

On je naveo da je visoki predstavnik Žozep Borelj u stalnom kontaktu sa liderima regiona i država članica EU, kao i da je Evropska unija spremna da uskoro bude domaćin sastanka o izradi nacrta i da je u kontaktu sa obje strane.

Stano je rekao da je poziv za prvu sjednicu o izradi nacrta statuta ZSO poslat Beogradu i Prištini za 5. i 6. jun, ali da sastanak nije mogao da se održi zbog eskalacije situacije na terenu.

Umjesto toga, kaže on, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je boravio u posjeti Beogradu i Prištini, zajedno sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom kako bi razgovarao o ključnim elementima kako bi se nastavilo dalje, u skladu sa Deklaracijom visokog predstavnika EU.

- Razgovori specijalnog predstavnika EU Lajčaka bili su veoma teški, posebno u Prištini. Ova posljednja poseta je potvrdila da strane i dalje imaju suštinski suprotne stavove o mnogim pitanjima - naveo je Stano.

Dodao je da je Lajčak već informisao Borelja o svojim posjetama, te da se visoki predstavnik sada konsultuje sa državama članicama EU.

On je najavio da će se razgovori nastaviti u narednim danima sa ciljem da se postigne dogovor.

- EU apeluje na obje strane da budu konstruktivne i spremne na kompromise - izjavio je Stano i naglasio da su potrebni pozitivni koraci posebno sa prištinske strane kako bi došlo do brzog smirivanja situacije na sjeveru KiM.

Istakao je da je EU spremna da preuzme odlučne mjere koje će uticati na odnos sa Beogradom i Prištinom, ukoliko strane ne budu reagovale.