latinica  ћирилица
09/06/2023 |  17:47 ⇒ 17:55 | Autor: sputniknews.com

Putin: Ukrajinska kontraofanziva je počela, svi pokušaji Kijeva propali

PredsЈednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ukrajinska kontraofanziva počela što potvrđuje angažovanje strateških rezervi ukrajinske vojske.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Svi pokušaji ukrajinske vojske da sprovedu kontraofanzivu su propali, ali ofanzivni potencijal postoji, istakao je ruski predsjednik u razgovoru s novinarima.

Ukrajinska vojska, naglasio je Putin, nije ostvarila postavljene ciljeve ni na jednom dijelu fronta zahvaljujući hrabrosti ruskih vojnika, dobroj organizaciji snaga.

- Može se konstatovati da su svi pokušaji Kijeva da sprovede kontraofanzivu doživjeli krah, ali potencijal za ofanzivu i dalje postoji - naveo je Putin.

Kako je dodao, posljednjih dana su Oružane snage Ukrajine pretrpele značajne gubitke koji prevazilaze uobičajene cifre.

On je objasnio da su u ofanzivama gubici obično tri naprema jedan. To je uobičajeno, ali u ovom slučaju ti uobičajeni pokazatelji su drastično premašeni, rekao je on.

Neću sada navoditi cifre ali one su zapanjujuće, rekao je Putin.

- Prethodna dva dana su bila izuzetno intenzivna i ni na jednom dijelu fronta protivnik nije imao uspjeha - istakao je ruski lider.

Dodao je i da vojno rukovodstvo Rusije realno procjenjuje situaciju.

- Polazim od toga da vojno rukovodstvo Rusije realno procjenjuje situaciju i da će polaziti od te realnosti kada budu osmišljavali naše aktivnosti u predstojećem periodu - rekao je Putin.

Za današnju tragediju odgovoran Kijev

Putin je rekao i da je tragedija koja se danas događa u Ukrajini posljedica onoga što se dešavalo proteklih godina.

Sva odgovornost je na Kijevu, istakao je Putin.

- Želim da istaknem da se ova tragedija dešava zbog događaja koji su se odvijali proteklih godina i odgovornost za njih u potpunosti je na kijevskom režimu, koji proistekao iz državnog udara - istakao je ruski predsednik.