latinica  ћирилица
09/06/2023 |  18:08 ⇒ 18:38 | Autor: RTRS

Grad na Vrbasu sve češće pogodna destinacija divljim životinjama (VIDEO)

Banjalučani sve češće prijavljuju pojavu divljih životinja čak i u samom centru. Koji je uzrok, kako riješiti ovaj problem i kako se ponašati u slučaju susreta s njima?
Divlje životinje u gradu (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN/ilustracija) -
Divlje životinje u gradu (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN/ilustracija)

Urbana životna sredina i divlje životinje nisu baš spojive kategorije. Ipak, određeni faktori značajno utiču na sve veću pojavu ovih jedinki, koje dolaze i do samih centara gradskih sredina. Grad na Vrbasu, nažalost, sve češće im je pogodna destinacija.

Gašenje nekadašnjih seoskih domaćinstava koja su bila glavni izvor hrane, loša javna higijena i velika brojnost jedinki, samo su neki od uzroka pojave divljih životinja koje traže svoje sigurno stanište.

Pored lisica i kuna, na banjalučkim cestama nisu bile strane ni krupnije vrste. Dok lisica može da bude glavni prenosnik bjesnila, masivnije divlje životinje mogu da prouzrokuju i znatno veću štetu, kao što su saobraćajne nezgode i nesreće.

U slučaju da se nađete u blizini divlje životinje, struka savjetuje, ne hraniti ih i pozovite nadležno lovačko udruženje.

Odgovore smo potražili i u Gradskoj upravi. Nije baš jednostavno kada divlju životinju zateknemo na ulicama grada, a da pritom gradska uprava ne reaguje.

Sudeći po svemu, najbolje rješenje ovog sve učestalijeg problema jeste viši nivo indidualne, ali i kolektivne svijesti i bolja higijena javnih površina.