latinica  ћирилица
09/06/2023 |  19:18 ⇒ 22:49 | Autor: RTS

Održan šesti protest "Srbija protiv nasilja"

Šesti protest "Srbija protiv nasilja" održan je u Beogradu.
"Srbija protiv nasilja" (Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
"Srbija protiv nasilja" (Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Kako je i najavljeno, poslije okupljanja i šetnje, učesnici protesta su napravili prsten oko zgrade Vlade Srbije, gdje su ostavili poruke.

Ispred zgrade Vlade obratili su se studenti, ističući da je karakter ovih protesta nenasilan i pozvali okupljene da se mirno raziđu.

- Donosioci odluka su čuli naše zahtjeve i zahtjeve našeg naroda. Ukoliko ne budu ispunjeni, vidimo se sljedeće nedjelje na istom mjestu - poručili su studenti.

Zahtjevi protesta su momentalna smjena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Takođe, traže smjenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.

Zahtijevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog, navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtjevima su smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, usvajanje ostavke ministra prosvjete Branka Ružića.

Prvi protest "Srbija protiv nasilja" održan je 8. maja, a 12. maja građani su na drugom protestu blokirali most Gazela na dva sata.

Treći protest održan je 19. maja, a tada su bili blokirani Gazela i Brankov most.

Četvrti protest održan je 27. maja, a učesnici su nakon šetnje formirali prsten oko zgrade RTS-a.

Tokom petog protesta, prošle subote, učesnici su poslije šetnje formirali prsten oko zgrade Predsjedništva.