latinica  ћирилица
09/06/2023 |  22:22 | Autor: SRNA

USKOK pokrenuo istragu zbog krijumčarenja stranaca

Kancelarija za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije pokrenula je istragu protiv šest hrvatskih državljana koje sumnjiči da su prokrijumčarili najmanje 26 stranaca i pritom zaradili najmanje 15.600 evra.
Migranti (Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC, ilustracija) -
Migranti (Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC, ilustracija)

Tužilaštvo i policija su saopštili da su istragom obuhvaćena lica od 22 do 50 godina koji su prijavljeni za krijumčarenje ljudi iz BiH u Hrvatsku u okviru zločinačkog udruženja.

Iz USKOK-a su naveli da se tri lica sumnjiče da su sa za sada nepoznatom osobom iz BiH dogovarali da to lice iz koristoljublja, izbjegavajući graničnu kontrolu, prevozi strane državljane, prenose hrvatski mediji.

Grupi su se, prema navodima USKOK-a, pridružili ostali osumnjičeni koji su od kraja marta do sredine aprila ove godine organizovali dolazak stranih državljana na područje Zagreba.

Oni su od granice Hrvatske i BiH do Zagreba prevezli najmanje 26 stranaca bez dozvole boravka u Hrvatskoj, s tim da su od nepoznate osobe iz BiH uzimali najmanje 600 evra po prevezenoj osobi i tako pribavili najmanje 15.600 evra.

Novac su potom međusobno dijelili u skladu sa svojim ulogama u zločinačkoj organizaciji, navode USKOK i policija.

Policija je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene predala pritvorskom nadzorniku, dok je krivična prijava podnesena USKOK-u, koji je sudiji istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje osumnjičenih.