latinica  ћирилица
10/06/2023 |  07:48 | Autor: TANЈUG

Boris DŽonson dao ostavku na mjesto poslanika u parlamentu

Bivši britanski premijer Boris DŽonson povukao se sa mjesta člana parlamenta, zbog postupka koji protiv njega vodi parlamentarni Odbor za privilegije, u kojem se navodi da je DŽonson u maju 2022, kada je Britanija uvela mjere zaključavanja, pozivao goste u baštu u Dauning strit na svojevrsne zabave.
Boris DŽonson (Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN) -
Boris DŽonson (Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

- Veoma je tužno što napuštam parlament, barem za sada. Šačica ljudi je pokušavala da me istjera, bez ikakvih dokaza koji bi potvrdili svoje tvrdnje, i bez odobrenja čak ni članova Konzervativne stranke, a kamoli šireg biračkog tijela - saopštio je DŽonson.

Parlamentarni odbor za privilegije može da preporuči da DŽonson bude suspendovan iz parlamenta na više od 10 dana ako bi ustanovili da je nepromišljeno ili namjerno doveo parlament u zabludu, što bi potencijalno moglo da izazove izbore za njegovo mjesto, prenosi Rojters.

Bivši premijer je rekao da je dobio pismo od Komiteta za privilegije "u kome je jasno da su odlučni da iskoriste postupak protiv mene da me otjeraju iz parlamenta''.

Agencija podsjeća da je DŽonson premijersko mjesto napustio djelimično i zbog bijesa u njegovoj sopstvenoj stranci i širom Britanije zbog žurki u vrijeme zatvaranja zbog kovida-19, u njegovoj kancelariji i rezidenciji u Dauning Stritu.

- Većina članova komiteta već je izrazila predrasude o mojoj krivici prije nego što su i vidjeli dokaze. U retrospektivi, bilo je naivno od mene da mislim da bi njihovi postupci mogli biti iole korisni ili pošteni - rekao je DŽonson.