latinica  ћирилица
10/06/2023 |  08:42 ⇒ 11:47 | Autor: RTRS

Dodik: Danas se sjećamo naših predaka - Srbi imaju jasnu svijest o stradanju

Svaki dan u kojem se sjećamo naših predaka je dan u kojem pokazujemo da znamo ko smo, šta smo, odakle dolazimo i kuda idemo. Današnji dan, u kojem ću prisustvovati osveštanju spomen-kapele na groblju bivšeg logora Mauthauzen u Austriji, u kojem su sahranjene hiljade naših predaka, dan je kada dokazujemo da Srbi kao narod imaju jasnu svijest o tome, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official) -
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official)

- Naši preci, kojima ćemo danas vratiti samo mali dio duga, su u oba svjetska rata odvođeni u logore i ubijani samo zato što su Srbi - istakao je Dodik na Tviteru.

Naglasio je da je Mauthauzen, jedan od najozloglašenijih logora, postao strašno stratište srpskog  naroda u Velikom ratu, a svoje kapije pakla otvorio je i za desetine hiljada Srba i u Drugom svjetskom ratu sve do oslobađanja od strane američke vojske 5. maja 1945. godine.

- Razmjeru zla na ovom mjestu možda najbolje opisuje da se ovaj sistem koncentracionih logora sastojao od glavnog i 49 sporednih logora u kojima je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 12.800 Srba. U oba svjetska rata na svirep i zvjerski način u ovom logoru je stradala oko 21.000 naših predaka - rekao je Dodik.

Dodao je da ideja o izgradnji spomen-kapele posvećene našim stradalim precima postoji skoro 100 godina.

- A od početka njene realizacije, 2014. godine, materijalno i na svaki drugi način podržavam izgradnju, svjestan da je ona, zajedno sa drugim spomenicima našim precima i njihovoj borbi za slobodu, svjetionik koji će nam obasjavati put u budućnosti jer ćemo zahvaljujući svemu što ova kapela predstavlja znati šta je bilo u prošlosti i iz toga učiti kako se ponašati u budućnosti. Republika Srpska je država svih Srba, ma gdje oni živjeli, jer je Republika Srpska nastala na ideji naših slavnih predaka koji su pali zbog slobode i za slobodu, ugrađujući u našu dušu ovu vrijednost kao gradivno tkivo života svakog Srbina - zaključio je Dodik.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće osveštanju spomen-kapele na Vojnom groblju u Mauthauzenu. Osveštanju će prisustvovati i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Spomen-kapelu osveštaće Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Osveštanju Spomen-kapele prisustvovaće i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, generalni sekretar Fondacije Crvenog krsta Austrije Aleksandar Bartou i biskup Katoličke crkve.

Spomen-kapela na Vojnom groblju Mauthauzen izgrađena je u znak sjećanja na srpske oficire, vojnike i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca-Austrija, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.