latinica  ћирилица
10/06/2023 |  11:08 ⇒ 12:13 | Autor: TANЈUG

Eksplozija u fabrici raketa u Ankari, poginulo pet radnika (VIDEO)

U eksploziji u fabrici raketa i eksplozivnih naprava u predgrađu Ankare, glavnog grada Turske, poginulo je pet radnika, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.
Turska, hitna pomoć (Foto ilustracija:EPA/STR) -
Turska, hitna pomoć (Foto ilustracija:EPA/STR)

Eksplozija se dogodila oko 8:45 u kompleksu državne Mehaničke i hemijske industrijske korporacije, u predgrađu Ankare, rekao je guverner Vasip Šahin novinarima, prenio je AP. Šahin je dodao da je eksploziju vjerovatno izazvala hemijska reakcija tokom proizvodnje dinamita, a tužilaštvo je odmah pokrenulo zvaničnu istragu.

Sivi dim je viđen kako se uzdiže iznad kompleksa, dok su se ambulantna vozila i vatrogasci uputili ka mjestu nesreće, objavila je privatna televizija NTV. Prozori na obližnjim prodavnicama i kućama su razbijeni jačinom eksplozije.

- U fabrici raketa i eksploziva MKE u okrugu Elmadag u Ankari dogodila se eksplozija. U eksploziji je stradalo pet naših radnika. Povodom incidenta pokrenuta je krivična istraga - navelo je Ministarstvo odbrane.

Rođaci zaposlenih koji su saznali da je došlo do eksplozije u fabrici, pohrlili su ispred fabrike, prenio je TGRT Haber.

Fabrika radi na ispunjenju kvote raketnih i eksplozivnih potreba ministarstva odbrane i ministarstva unutrašnjih poslova.

U fabrici se vrše eksplozivna, toplotna i dinamička ispitivanja raketnog goriva i baruta.

Poslije eksplozije, na mjesto nesreće stigli su vatrogasci, koji gase požar, kao i veliki broj ambulantnih vozila.