latinica  ћирилица
10/06/2023 |  12:08 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

U Brčkom izložba radova protojereja Vojislava Bilbije (VIDEO)

Nakon Banjaluke i u Brčkom izložba "Bog i čovjek", protojereja Vojislava Bilbije. Postavka je izabrana i postavljena u okviru Vidovdanskih dana, koji se tokom ovog mjeseca održavaju, u ovom gradu na Savi, čiji je Vidovdan i krsna slava.
Izložba "Bog i čovjek" (Foto: dijaspora.gov.rs) -
Izložba "Bog i čovjek" (Foto: dijaspora.gov.rs)

Izložbeni eksponati u Vijećnici, privukli su pažnju mnogih Brčaka. Ne kriju svoje zadovoljstvo što im se ukazala prilika da pogledaju neka djela Vojislava Bilbije koja su nastajala punih 50 godina.

Umjetniko stvaranje autora traje od vremena kada je kao stomatolog završio svoj aktivni radni vijek, i počeo da još aktivnije radi u Srpskoj crkvi u Amsterdamu, gdje ga je 2000. godine počivši patrijarh Pavle rukopoložio u čin sveštenika.

U Brčkom je izoženo 66 njegovih ikonopisa, slika i skulptura. Među njima i kivoti Sv. Anastasije iz Studenice i Simeona Mirotočivog sa Hilandara.

- Napravili smo selekciju radova koji na ravnopravan način prikazuju sve one tehnike kojima se prota bavio, a to su: slikastvo, ikonopis, skulptura i mnoge druge tehnike na raznim materijalima koji prikazuju s jedne strane folklor, a sa druge strane ono što je duhovno - ističe kustos i dizajner postavke Marko Bilbija.

Nakon Beograda, Berlina, Pariza, Luksemburga, Amsterdama i Roterdama, izložbu će u narednom periodu moći pogledati i zainteresovani u još nekim gradovima Srpske, Srbije i Grčke.