latinica  ћирилица
10/06/2023 |  12:20 ⇒ 15:37 | Autor: RTRS

Obilježena 31 godina od zločina nad Srbima u Čemernu (FOTO)

Kod Spomen-obilježja u mjestu Čemerno kod Ilijaša služen je parastos za 32 srpska civila iz ovog sela koje su prije 31 godinu na zvjerski način ubili pripadnici takozvane Armije BiH.
Ilijaš - Foto: RTRS
IlijašFoto: RTRS

Parastosu su prisustvovali izaslanik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Boško Tomić, predsjednik Republičke organizacije zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac i pomoćnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković.

Obilježena 31 godina od zločina nad Srbima u Čemernu (Foto: RTRS)

Nakon parastosa kod spomen-obilježja, na mjestu na kojem su ubijeni srpski civili, položeni su vijenci i cvijeće.

Ilijaš (Foto: RTRS)

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova i pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja napale su Čemerno u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom.

Čemerno je danas potpuno pusto selo u kome nema nijednog Srbina povratnika.

Za ovaj zločin pred Sudom BiH vodi se postupak protiv DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smole, Senada, Harisa i Benjamina Sikire, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešlije, te Hamdije Spahića koji se terete da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno s drugim njima poznatim licima, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.