latinica  ћирилица
10/06/2023 |  14:56 ⇒ 15:08 | Autor: TANЈUG

Francuska: Osumnjičeni za napad nožem na djecu prebačen u istražni zatvor Ansija

Osumnjičeni za napad nožem na djecu i starije osobe u gradu Ansi u francuskim Alpima prebačen je u istražni centar gdje će biti zadržan do podizanja optužnice za pokušaj ubistva i nezakonito korišćenje oružja.
Napad nožem u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT) -
Napad nožem u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Napadač Abdalmasih H, državljanin Sirije koji već 10 godina živi u Švedskoj sa statusom izbjeglice, oženjen i ima jedno dijete "nije želio da govori" pred istražnim sudijama, potvrđeno je iz javnog tužilaštva u Ansiju, prenosi portal BFMTV.

Osumnjičenog napadača je u policijskom pritvoru dva puta pregledao specijalista neuropsihijatar koji je ocijenio da je njegovo zdravstveno stanje "u skladu sa policijskim pritvorom".

- Njegovo somatsko stanje je kompatibilno sa boravkom u policijskom pritvoru - izjavila je Žoana Rozenblum, klinički psiholog i ukazala da će osumnjičeni moći da odgovara na pitanja istražitelja kada mu se stabilizuje psihičko stanje uznemirenosti.

Ona je potvrdila da su urađena i testiranja osumnjičenog na narkotike i alkohol koja su pokazala negativne rezultate.

Istražitelji su saslušali sve neposredne svjedoke napada, a zatim su im pružili i psihološku pomoć, a javni tužilac Anesija Lin Bone-Matina izjavila je da će svim žrtvama napada nožem, kao i njihovim porodicama biti pružena individualna podrška.

Prema njenim riječima žrtve napada nisu više životno ugrožene i nalaze se pod ljekarskim nadzorom.

Četvoro djece, uzrasta od 22 do 36 meseci, kao i dvoje penzionera ranjeni su u četvrtak u napadu nožem koji je izveo osumnjičeni Sirijac.