latinica  ћирилица
10/06/2023 |  16:42 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Stevandić u Mauthauzenu: Slava precima-nauk potomcima (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da je Spomen-kapela Svetih srpskih novomučenika na Vojničkom groblju u Mauthauzenu kod Linca prvi spomenik koji je podignut srpskim stradalnicima van srpskih zemalja, a koji je podigla srpska država - Republika Srpska i da neće ostati na tome.
Nenad Stevandić u Mauthauzenu (Foto: predsjednikrs.net/Dona Katušić) -
Nenad Stevandić u Mauthauzenu (Foto: predsjednikrs.net/Dona Katušić)

Stevandić je danas prisustvovao osveštanju Spomen-kapele Svetih srpskih novomučenika na Vojničkom groblju u Mauthauzenu, koja je izgrađena u znak sjećanja na 40.000 srpskih oficira, vojnika i civila koji su 1918. godine dovedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor.

Osim Srba u ovom logoru su bili i zarobljenici iz Rusije, Italije i drugih zemalja, a Spomen-kapelu je osveštao Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Foto: predsjednikrs.net/Dona Katušić)

- Mathauzen danas. Molitveno okupljeni narod. Osveštanje spomen kapele - napisao je Stevandić na Tviteru.

On je ukazao da je ovdje i u Prvom i Drugom svjetskom ratu bio logor za Srbe i da je u svakom skončalo po 8.000 mučenika.

- Danas pogača i so i dječiji osmjeh. Neuništiv smo narod. Malo se naježiš pa osjetiš blagost. Ovo je prvi spomenik koji je podignit srpskim stradalnicima van srpskih zemalja, a koji je podigla srpska država - Republika Srpska. I neće ostati na tome. Slava precima - nauk potomcima - naglasio je Stevandić.

Osveštanju Spomen-kapele i liturgiji prisusvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

Spomen-kapela na Vojnom groblju Mauthauzen izgrađena je u znak sjećanja na srpske oficire, vojnike i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca, u Austriji, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.