latinica  ћирилица
10/06/2023 |  19:43 ⇒ 11/06/2023 | 07:48 | Autor: RTRS

Obnovljena pruga Doboj - Šamac biće dio evropskog željezničkog koridora (VIDEO)

Dotrajala i zanemarena dionica pruge od Šamca do Doboja trebalo bi da bude remontovana, što je pretpostavka da Republika Srpska bude dio velikog panevropskog projekta željezničkog koridora Pet ce koji prolazi kroz BiH. Da bi vozovi ponovo krenuli moraju se ispuniti i evropski standardi, povećati brzine, prilagoditi zakonodavstvo, reformisati željeznica. Projekat je vrijedan oko 200 miliona evra, a skoro polovina bi trebalo da budu grant sredstva evropskih fondova.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Šta znači pruga, dobro znaju građani koji pamte najbolje dane privrednog razvoja. Zbog toga najava da bi dionica od Doboja do Šamca mogla biti dio evropskog željezničkog koridora ulijeva nadu da će sa prugom, kao i nekada, stići razvoj.

Na remont čeka oko 100 kilkometara pruge od Doboja do Šamca i dio dvokolosiječne pruge od Kostajnice do Rječice, na entitetskoj granici sa Federacijom. Cilj je da se infrastruktura modernizuje, a brzine sa sadašnjih 50 povećaju na 120 kilometara na čas.

- Donji stroj će se popraviti i sanirati, zatim će se stanični uređaji promijeniti, kontaktna mreža će biti nova, zatim signalno- sigurnosni uređaji - rekao je Rade Cvijanović, direktor Sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja, pristup i razvoj mreže ŽRS.

Samim tim što smo dobili koridor otvaraju nam se vrata i za finansiranje putem određenih fondova.

- Procijenjena vrijednost radova je oko 200 miliona evra, od čega 85 miliona su bila grant sredstva a oko 120 bi bilo kreditno zaduženje preko evropskih banaka - istakla je Vesna Vožni, iz ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Nekada drugo po veličini željezničko čvorište u bivšoj Јugoslaviji, Doboj je zamišljen kao veliki robno-transportni centar u koji bi se slijevala roba koja putuje ka Evropi i obrnuto. Zainteresovani su za to i investitori.

- Tražili su 100 hektara zemlje u Doboju, to je ogroman prostor, predviđeno ogromno skladište koje bi vjerovatno prikupljalo tu robu koja bi se kretala u pravcu Evrope i u pravcu dole te rute - kaže Ratko Đuričić, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Doboju.

- Otvaraju se mnoge mogućnosti na nivou grada Doboja i kompletne regije, u smislu otvaranja novih terminala, olakšanog bržeg transporta roba - istakao je Goran Rajković, direktor Sektora za građevinske poslove u ŽRS.

Potpuni remont pruge Doboj-Šamac trajaće oko dvije godine. Tek tada biće omogućen nesmetan protok robe i usluga željeznicom, od juga ka sjeveru Evrope i obrnuto.