latinica  ћирилица
10/06/2023 |  19:54 ⇒ 11/06/2023 | 07:50 | Autor: RTRS

Crne Gora uoči izbora - da li će se nastaviti promjene započete izborom novog predsjednika? (VIDEO)

U Crnoj Gori sutra se održavaju vanredni parlamentarni izbori, nakon što je bivši predsjednik Milo Đukanović, u martu, donio odluku o raspuštanju crnogorske Skupštine. Predizborna kampanja, u kojoj je učestvovalo petnaest lista kandidata koalicija i stranaka, trajala je kraće, a pravo glasa ima 542.468 punoljetnih građana. Policija će pregledati sva biračka mjesta prije izbora zbog mogućih dojava o bombama.
Crnogorska zastava - Foto: RTRS
Crnogorska zastavaFoto: RTRS

Sutrašnji izbori biće treći u posljednjih devet mjeseci. Analitičari predviđaju da će od petnaest prijavljenih lista koalicija i stranaka, u Parlament ući kandidati njih pet-šest. Najveća prednost se daje Pokretu "Evropa sad", nedavno registrovanom političkom subjektu, koji nije imao parlamentarni status. Izborili su poziciju predsjednika Crne Gore, gradonačelnika Podgorice.

- Nadam se da ćemo brzo formirati Vladu, nismo opterećeni da li će UCG biti dio izvršne vlasti, vrlo je važno da postoje principi po kojima ćemo da vidimo sebe kao korektivni faktor -kaže Goran Danilović, predsjednik "Ujedinjene Crne Gore",koalicija "Evropa sad – Milojko Spajić".

U ovoj predizbornoj kampanji dominirale su ekonomske teme, obećavan je veći broj radnih mjesta, veće plate i penzije, socijalna davanja.

Da li će parlamentarni izbori pokazati konačan pad DPS i Mila Đukanovića. Vladao je, tvrde analitičari, zahvaljujući podjelama, pa je došlo vrijeme za nove političke poglede.

- Izvjesno je da će ući četiri velike liste, "Za budućnost Crne Gore", ili okrnjeni DF; Demokrate i URA, DPS, "Evropa sad", očekivani rast imaju bošnjačke partije i albanske stranke - kaže Snežana Јonica, politički analitičar iz Podgorice.

Poznavaoci prilika kažu da su sutrašnji izbori šansa da se formira nova Vlada, koja će, među 81 poslanikom, imati dvotrećinsku podršku.

- To je potrebno Crnoj Gori, potrebno je otključati institucije, sudstvo, a mogu se otključati dvotrećinskom većinom - naglašava Stevan Katić, iz "Demokratska Crna Gora"/koalicija "Aleksa i Dritan - HRABRO se broji".

Andrija Mandić, iz Nova srpska demokratija/koalicija "Za budućnost Crne Gore", ističe da se ne vidi u opoziciji.

- Ne vidim našu koaliciju u opoziciji, mi smo trideset godina bili opozicija, i ako bi neko trebao da dobije priliku, a to nismo dobili 2020., kada smo pobijedili, onda je to naša koalicija - navodi Mandić.

Politički akteri tvrde da brojni članovi Đukanovićeve DPS, od gubitnika, žele postati dobitnici, mijenjajući partijski dres. Mogu li na taj način biti dijelom rehabilitovani, činiti buduću vlast i sa kim, biće poznato već naredne sedmice.