latinica  ћирилица
11/06/2023 |  08:15 ⇒ 12:16 | Autor: RTRS

Grbić: Njemačka priznaje sve vozačke iz BiH; Prilika vozačima za radne vize (VIDEO)

Bilo koji vozač iz Bih i Srpske, od prvog avgusta može uz vozačku dozvolu dobiti radnu vizu u Njemačkoj, rekao je predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske Nikola Grbić za naš Јutarnji program.
Nikola Grbić - Foto: RTRS
Nikola GrbićFoto: RTRS

- BiH i Republiku Srpsku, do sada je napustilo preko 5.500 profeionalnih vozača. Bilo je nagovještaja da će Njemačka priznati sve vozačke dozvole iz BiH, sada se to i dešava. Ovo omogućava da svi vozači iz vozačku dozvolu BiH, mogu dobiti radnu vizu i raditi u Njemačkoj - ističe Grbić.

Dodaje, da trenutno nema prevozničkih firmi u kojoj nekoliko kamiona ne stoji.

- Mi sada nemamo nijednu prevozničku firmu u kojoj od pet do 50 kamiona ne stoji. Teško se ovdje bilo ko odluči da ostane i vozi, prventstveno zbog plate, koja je za vozače mizerna. Drugi uzrok su loši uslovi, počevši od čekanja na granicama - kaže Grbić.

Ističe da su plate u Evropskoj uniji, za profeionalne vozače, od tri do četiri puta veće, od plata u BiH i Republici Srpskoj.

- Vidimo da sve zemlje EU traže vozače, u Njemačkoj plata za profesionalnog vozača je od 4.500 do 5.000 evra.

Grbić je istakao da se plaši kako će BiH ostati bez ovog kadra, naglasivši da su već sada većina profeionalnih vozača, upravo penzioneri.