latinica  ћирилица
11/06/2023 |  09:22 ⇒ 09:27 | Autor: TANЈUG

Tajvanska vojska podigla borbene avione zbog kineskih vojnih aktivnosti

U tajvanskim vazduhoplovnim snagama danas je dat signal za uzbunu nakon što je detektovano da je 10 kineskih ratnih aviona prešlo srednju liniju iznad Tajvanskog moreuza, a četiri kineska ratna broda primjećena u patrolama u istom području, saopšteno je iz tajvanskog ministarstva odbrane.
Borbeni avion (Foto: EPA-EFE/XINHUA / Wang Zixiao/ilustracija) -
Borbeni avion (Foto: EPA-EFE/XINHUA / Wang Zixiao/ilustracija)

To je drugi put za manje od nedjelju dana da Tajvan saopštava o kineskim vojnim aktivnostima, nakon što je u četvrtak 37 kineskih borbenih aviona ušlo u sferu dejstvovanja tajvanske PVO, a potom se udaljilo prema zapadnom Pacifiku, prenosi Rojters.

Tajvansko ministarstvo odbrane je u kratkom saopštenju potvrdilo da je detektovalo 24 kineska borbena aviona među kojima su bili i lovci Ј-10, Ј-11, Ј-16 i Su-30, kao i kao bombarderi H-6, navodeći da je 10 kineskih vojnih letjelica prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza koji razdvaja dvije strane i služi kao nezvanična barijera koju Kina ne priznaje i često je narušava.

Tajvanska vojska je podigla svoje borbene avione, pokrenula ratne brodove i stavila u stanje pripravnosti svoje kopnene PVO sisteme.
Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, tokom protekle tri godine redovno šalje svoje vazduhoplovne snage u misije nadomak ostrva, ne narušavajući tajvanski vazdušni prostor, navodi Rojters.