latinica  ћирилица
11/06/2023 |  10:09 ⇒ 10:10 | Autor: sputniknews.com

Saks: SAD spriječile Rusiju i Ukrajinu da potpišu sporazum u martu 2022. godine

Rusija i Ukrajina su bile skoro postigle dogovor u martu prošle godine, ali su SAD spriječile da se sukob okonča diplomatskim putem, izjavio je američki ekonomista DŽefri Saks tokom Međunarodnog samita za mir u Ukrajini, koji su organizovale brojne nevladine organizacije u subotu u Beču.
DŽefri Saks (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI) -
DŽefri Saks (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

- Mir se može postići pregovorima, čak je bio skoro postignut. U martu 2022. skoro smo uspjeli da postignemo mir pregovorima, odmah nakon početka (specijalne vojne operacije). U martu 2022. vlade Ukrajine i Rusije su razmijenile dokumente i dogovorile sporazum uz posredovanje vlade Turske i nezvaničnim posredovanjem tadašnjeg izraelskog premijera Naftali Beneta. Ovaj sporazum je bio skoro postignut i potpisan. Mediji o tome ne pišu, ali su Sjedinjene Države prekinule pregovore - istakao je ekonomista.

Prema njegovim riječima, Vašington nije želio da se sukob završi pregovorima. Sjedinjene Države su, nastavio je Saks, odustale od diplomatije između 2014. i 2021. godine, ohrabrujući Kijev da ne poštuje Minske sporazume.

- Pregovori su i dalje mogući. Za to je potrebno da predsjednik Bajden kaže da će NATO prestati da se širi, ako Rusija prekine borbe. To će biti osnova mira - smatra ekonomista.