latinica  ћирилица
11/06/2023 |  10:32 ⇒ 12/06/2023 | 14:54 | Autor: SRNA

Sutra nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Krajini

Pred Sudom BiH sutra bi trebalo da bude nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika tog korpusa za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te okolnih sela, kao i progon i uništavanje vjerskih objekata, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv Aleta Hodžića predmet je razdvojen nakon što je Sud BiH dobio nalaz timskog vještačenja.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Na proteklom ročištu koje je održano 22. maja Tužilaštvo BiH čitalo je iskaze preminulih svjedoka koji navode da su članove porodica zadnji put vidjeli u septembru 1995. na području Bosanskog Petrovca i da su kasnije njihova tijela ekshumirana.

Ročište je zakazano sutra u 13.00 časova.