latinica  ћирилица
11/06/2023 |  11:15 | Autor: SRNA

Na atletskom mitingu u Drvaru više od 100 učesnika (FOTO)

Na atletskom mitingu "Memorijal Dmitar Marčeta" u Drvaru danas je učestovalo više od stotinu takmičara u nekoliko disciplina, među kojima je posebnu pažnju privuklo bacanje kugle i diska.
Atletski miting - ''Memorijal Dmitar Marčeta'' - Foto: RTRS
Atletski miting - ''Memorijal Dmitar Marčeta''Foto: RTRS

Srednjoškolci i osnovci takmičili su se u bacanju diska i kugle, atletskim disciplinama u kojima je Marčeta postizao značajne sportske uspjehe.

Atletičari su, između ostalog, takmičili u trkama na 100, 400 i 800 metara, štafeti, kao i u skoku udalj i bacanju koplja, ali organizovana je i ulična trka.

Porodici Dmitra Marčete, koja je prisustvovala mitingu, uručena je zahvalnica, medalja i pehar u znak zahvalnosti za podršku, ali i u znak sjećanja na legendarnog Dmitra, koji je bio rodom iz Drvara.

- Otac bi bio presrećan da je mogao da doživi ovo. Puno djece se okupilo, voljeli bismo da ovo postane tradicija - rekla je za Srnu Dmitrova kćerka Milica Marčeta.

Ona je izrazila veliku zahvalnost organizatoru atletskog mitinga Fudbalskom klubu "Borac" iz Istočnog Drvara, ali i opštini Drvar.

Atletski miting - ''Memorijal Dmitar Marčeta''

Iz FK Borac su poručili da je današnje takmičenje prevazišlo sva očekivanja, a cilj je da se svake godine okupi sve više učisnika.

- Sportom se borimo za opstanak naše djece na ovim prostorima, da se okupljamo, treniramo ali i sve više družimo i na taj način borimo protiv vršnjačkog nasilja. Ovo je početak velikog takmičenja za koji već ima naznaka da bude i na višem nivou - rekli su iz Uprave kluba.

U današnjem takmičenju učestvovali su i članovi atletskog kluba "Banjaluka", ali i učenici Osnovne škole "Borislav Pekić" iz Novog Beograda.

Podršku organizaciji pružila je Policijska stanica iz Drvara, Amatersko-kulturno umjetničko društvo "Mira Lukač" iz Drvara, kao i opštine Drvar i Istočni Drvar.

Osim brojnih učesnika i porodice Dmitra Marčete takmičenju su dali podršku i načelnik opštine Drvar Dušica Runić, predsjednik Vijeća u opštini Drvar Miloš Kralj i šef konzularne kanelarije Srbije u Drvaru Јugoslav Đorđević.

Dmitar Marčeta, rođen 1952. godine u srpskom selu Prekaja. Ime rodnog Drvara pronio je širom svijeta, a u znak zahvalnosti opština mu je posthumno dodijelila priznanje.

Proslavljen je zbog postignutih rezultata u disciplini bacanja diska, u kojoj je bio dugogodišnji državni rekorder, dok ga nije naslijedio Dragan Perić.

Značajne rezultate postigao je i u bacanju kugle, bio je sedmi na Univerzijadi 1977. godine i višestruki prvak države. Za reprezentaciju Јugoslavije nastupio je 28 puta, a nakon aktivne sportske karijere preuzeo je ulogu trenera u atletici i košarci i tako postigao zapažene rezultate.