latinica  ћирилица
11/06/2023 |  11:26 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Šipovo: Nevrijeme izazvalo pomor više tona ribe (FOTO/VIDEO)

Kiša i jako nevrijeme juče su u Šipovu izazvali pravi pomor ribe u ribnjacima "Tropik ribarstva".
Šipovo - pomor ribe - Foto: Ustupljena fotografija
Šipovo - pomor ribeFoto: Ustupljena fotografija

Na lokaciji Volarica izvučeno je već 2,6 tona uginule ribe, a procjena je da će do kraja dana ta brojka biti i pet tona.

Padavine su uzrokovale aktiviranje šumskih potoka koji su nanijeli velike količine mulja, ogranaka, kao i velike količine zemlje koje su se slile u rijeku Volaricu.

Materijalna šteta se procjenjuje između 60.000 - 75.000 maraka, a kako se radi o mlađi pastrmke prosječne težine oko 80 grama, procjena je da je uginulo oko 60 do 70 hiljada komada ribica.

-Trenutne prognoze kažu da se očekuju nove padavine i od toga najviše strepimo. Očekujemo i podršku i institucija kako bi se sanirala šteta, ali i dolazak Republičkog veterinarskog inspektora. U narednim danima moći ćemo tačnije reći kolika je finansijska šteta, ali ona je zaista velika. Bićemo budni, i nadati se da će nas ovakva nevremena zaobići - rekao je za RTRS Zoran Tepić, direktor "Tropik ribarstva".

Na ostala dva ribnjaka pričinjena šteta nije bila u većoj mjeri, ali je i tamo bilo posljedica.

Šipovo - pomor ribe

U toku sutrašnjeg dana očekuje se da će na teren izaći republički veterinarski inspektor, dok je nadležni veterinar na licu mjesta i sačinjava zapisnik.

Šipovo - pomor ribe

Uginulu ribu će najvjerovatnije prevesti na deponiju u Mrkonjić Grad.