latinica  ћирилица
11/06/2023 |  12:05 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Budući kuvari iz Doboja znanje u kuhinji potvrdili na završnom ispitu (VIDEO)

Ugostiteljstvo "vapi" za radnicima, a zanatlija iz ove oblasti sve manje. Ove godine, dobojska Ugostiteljska škola ispraća 12 kuvara. Znanje iz klupe budući kuvari potvrdili su na završnom ispitu, u školskoj kuhinji.
Maturanti ugostiteljstva - Foto: RTRS
Maturanti ugostiteljstvaFoto: RTRS

Ruska salata, jaja u majonezu, teleći kotlet buketijer, svinjski medaljoni u sosu od pečuraka, gibanica, samo su neka od jela koja su pripremali za maturski ispit. Iako su došli sa predznanjem, zanat su izbrusili u školskoj kuhinji.

- Dosta stvari nisam znao i tu je škola bila da me nauči za ove tri godine - kaže jedan od maturanata Ugoostiteljske i trgovinske škole Doboj.

Topla i hladna predjela učenici su radili tokom praktične nastave. Praksu su radili i u lokalnim ugostiteljskim objektima.

Iako ugostiteljstvo vapi za radnicima, svršeni osnovci nerado se odlučuju za neki od zanata koji nudi Ugostiteljska škola.

- Sva zanimanja koja se izučavaju u Ugostiteljskoj trgovinskoj školi bi mogla uslovno kolokvjalno rečeno prekosutra već da nađu posao - ističe direktor Ugostiteljske i trgovinske škole Doboj Predrag Pašić.

Osim za kuvara vlada manji interes đaka i za zanimanja pekar, poslastičar i konobar. Ove godine po 12 učenika biće upisano za zanimanja poslastičar i konobar.