latinica  ћирилица
11/06/2023 |  12:14 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

U Manastiru Žitomislić promovisana knjiga "Tajni život muzeja" (VIDEO)

U Manastiru Žitomislić promovisana je knjiga "Tajni život muzeja", autorke Јelene Kojović Tepić, u izdanju Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Riječ je o knjizi koja najmlađe uvodi u svijet muzeja. Održana je i radionica o muzeologiji, kao posljednji sadržaj Prosvjetine škole iz Mostara, u ovoj školskoj godini.
Promocija knjige "Tajni život muzeja" - Foto: RTRS
Promocija knjige "Tajni život muzeja"Foto: RTRS

Simbolički, kroz bogato ilostrovanu knjigu, za šta se potrudio Dragoslav Malinović, o radu muzeja pričaju a ujedno su i glavni likovi - miševi. Cilj je da muzeologija, nepresušno polje kulture, na što prihvatljiviji način stigne do najmlađih.

-Kroz knjigu opisan rad Muzeja savremene umjetnosti i dio naše kolekcije, Muzej posvetio knjigu najmlađoj publici, što je jako bitno da se kultura odlaženja u muzej razvija kod najmlađih - kaže Isidora Banjac, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Banjaluka.

Promocije knjige i radionica sa polaznicima Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i umjetnosti, održana je na poziv bratstva Manastira Žitomislić. Lekciji iz muzeologije prisustvovali su i vršnjaci iz Doma za nezbrinutu djecu iz Mostara. Učestvovali su u radionici o muzeologiji.

Muzejsku postavku Manastira Žitomislić, rekao je iguman Danilo, najmanje posjećuju naši ljudi, češće školske ekskurzije i strani turisti, koji ponesu istinu o kontinuitetu Manastira i srpskog naroda u dolini rijeke Neretve.