latinica  ћирилица
11/06/2023 |  13:13 ⇒ 13:19 | Autor: TANЈUG

Građani odali poštu stradalima u OŠ "Vladislav Ribnikar" (FOTO)

U OŠ "Vladislav Ribnikar" danas se obilježava četrdeset dana od velike tragedije kada je učenik te škole ubio devet učenika i jednog radnika obezbeđenja.
Obilježeno 40 dana od tragedije u Srbiji (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Obilježeno 40 dana od tragedije u Srbiji (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Građani ispred škole palili sveće, ostavljali cvijeće i plišane igračke

Pedesettrogodišnja žena rekla je da je ovo velika tragedija za koju ne postoje riječi.

- Mislim da su ovo najtežih 40 dana u posljednjoj našoj istoriji, a ovih 40 dana ne želim da se nikom ponovi, ni u jednoj zemlji na svijetu - rekla je ona.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Јedna starija gospođa je dodala da ne postoje riječi utjehe i da poslije ovoga ostaje samo tišina.

- Tužno, nema tu riječi utjehe, za ovakvu tragediju - ističe ona.

Osnovan Savjet za sprečavanje vršnjačkog nasilja

Vlada Srbije je nakon tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" osnovala i Savjet za sprečavanje vršnjačkog nasilja, koji će u narednom periodu rad usmjeriti ka još efikasnijoj prevenciji, edukaciji i sprečavanju vršnjačkog nasilja, saopštilo je ranije Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

V.d. ministra prosvjete u Vladi Srbije i ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević rekao je ranije da je već 95 odsto školskog nastavno-naučnog programa završeno, kao i da je zbog toga donijeta odluka Vlade da školska godina bude završena 6. junam, jer i sam zakon predviđa odstupanje od 5 procenata.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Milićević je dodao i da je nakon donošenja odluke Vlade Srbije prosljeđeno uputstvo svim osnovnim i srednjim školama kako nastavnici treba da se ponašaju kada je riječ o zaključivanju ocijena do 20. juna.

On je dodao da je odluka Vlade da se započne rekonstrukcija škole, da jedan dio bude memorijalni centar i u zavisnosti od toga koliko bude trajala rekonstrukcija tražiće se modaliteti kako učenici mogu na adekvatan način da nastave školovanje.

Savjet roditelja traži objašnjenja

Savjet roditelja ranije je tražio da se rekonstruiše događaj roditeljima, kao i da se objasni kako teče istraga, ali i da im se stručno objasni šta će biti sa dječakom i u kom statusu su njegovi roditelji.

Јedan od zahtjeva je i da tim psihologa i psihijatara redovno radi sa djecom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbjeđivanja nepristrasnosti, kao i da se pruži kompletna podrška nastavnom kadru.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Predsjednik Savjeta roditelja Igor Đorđević, rekao je ranije da su razgovori sa Vladom Srbije bili dobri i da je dio zahtjeva ispunjen, dok se na pojednim zahtjevima radi.

Samo dan nakon tragedije u Beogradu, dogodila se tragedija i u okolini Mladenovca, a u utorak će biti obilježeno četrdeset dana od te druge velike tragedije koja je pogodila Srbiju.

U utorak građani će tokom cijelog dana moći da odaju poštu žrtvama u selu Dubona kod Mladenovca, na mjestu stradanja, a u 09.30 časova u Malom Orašju biće služen parastos na mjestu stradanja.